UBIJAO IZ MILOSRĐA: Porodice žrtava u sudnici izgrlile doktora ubicu

U francuskom gradu Po, na jugozapadu zemlje, počelo je suđenje lekaru Nikolasu Bonmesonu (53), optuženom da je sproveo nedozvoljenu eutanaziju nad šest pacijenata.

Doktor je optužen da je otrovao pacijente primljene kao hitni slučajevi u periodu od marta 2010. do jula 2011. u bolnici u Bajonu, i njemu preti doživotni zatvor.

Optužen je da je starijim pacijentima koji nisu mogli da budu izlečeni dao prekomernu dozu lekova bez prethodne konsultacije s kolegama.

Opisan kao vrlo odgovoran lekar specijalista za hitne slučajeve, Bonmeson je osumnjičen da je tim pacijentima dao “hypnovel”, jak psihotropni lek, kao i “norcuron”, koji izaziva paralizu disajnih organa.

Nijedna porodica žrtava nije podnela tužbu, a grupa od 250 lekara uputila je pismo francuskom predsedniku Fransoau Olandu protiv suđenja Bonmesonu.

Porodice pacijenata na kojima je izvršena eutanazija, na suđenju su optuženom pružile podršku. Žena iz porodice jedne od šest žrtava srdačno je zagrlila i poljubila lekara, rekavši mu hvala.

Prema zakonu iz 2005. godine, neka vrsta eutanazije je u određenim slučajevimna dozvoljena u Francuskoj, i to tako što se prekida terapija pacijentu. Lekari, međutim, ne smeju da sprovode aktivnu eutanaziju, odnosno da pacijentu daju smrtonosnu dozu lekova.

Presuda Bonmesonu očekuje se 27. juna.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.