POKAZALI ŠTA ZNAJU: Osnovci iz Niša – promoteri Skajpa za ceo svet!

Što južnije, to tužnije – više ne važi!

Zahvaljujući nastavnici engleskog jezika Ani Živković, koja radi u Osnovnoj školi “Čegar“ u Nišu, jug Srbije će postati prepoznatljiv u svetu po onom najvrednijem – deci! Učenici 6. i 7. razreda, koji od prvog razreda uče engleski jezik, ove godine učestvovali su u jedinstvenoj radionici sa roniocima-istraživačima “Misije 31”, koju predvodi Fabian Kusto. Dok je unuk slavnog Žaka Kustoa sa svojim prijateljima boravio u podvodnoj laboratoriji, male Nišlije su razgovarale sa njim. Ovaj doživljaj priuštila im je omiljena nastavnica Ana, koja je prepoznala mogućnosti Skajpa i uvela ga u deo nastavnog programa u januaru prošle godine.

(old_image)
Svet na ekranu

- Već godinu i po dana dana putem Skajpa uspešno povezujem svoje đake sa vršnjacima iz drugih delova sveta, vodim ih na virtuelne ekskurzije i omogućavam im da razgovaraju sa ljudima koji su eksperti u svojim profesijama – kaže Ana Živković za portal Nadlanu. - U početku smo imali problema da obezbedimo internet vezu u učionici. Snalazili smo se tako što smo koristili biblioteku, a jednom čak i nastavničku kancelariju, ali je škola u septembru 2013. dobila multimedijalnu učionicu sa interaktivnom tablom, tako da sada imamo odlične uslove.
Njena ideja bila je, kaže, da učenicima omogući da vežbaju i primene ono što su na časovima naučili u realnom životu, da kroz razgovore sa vršnjacima upoznaju druge kulture i promovišu svoju zemlju. Reakcije učenika su, otkriva Ana, bile i više nego pozitivne:

- Čak i oni koji su na časovima povučeni i stidljivi, javljaju se da postavljaju pitanja kada imamo čas na kom koristimo Skajp.
(old_image)
Druženje sa slavnim roniocem

Prošle godine, na sajtu koji okuplja nastavnike koji koriste Skajp u nastavi https://education.skype.com, Ana Živković pronašla je poziv za prijavljivanje zainteresovanih škola za učešće u Skajp razgovoru sa Fabijanom Kustoom i roniocima učesnicima „Misije 31“ koju on predvodi.

Upoznali eksperte za ajkule, morske biologe...

Đaci OŠ “Čegar” do sada su imali prilike da razgovaraju sa učenicima iz Amerike, Velike Britanije, Kanade, Maroka, Švedske, Turske, Tajvana, Novog Zelanda, Irske i Južnoafričke Republike. Bili su i u virtuelnoj poseti Nacionalnom parku Jelouston i Nacionalnom muzeju Drugog svetskog rata u Nju Orleansu.
- Kako se u našoj školi sprovodi program “Profesionalna orijentacija” za učenike 7. i 8. razreda, putem Skajpa smo razgovarali sa ljudima koji se bave različitim profesijama i raspitivali se o njihovim zanimanjima – navodi nastavnica Živković. - Tako smo se upoznali sa radom podvodnih snimatelja, morskih biologa, eksperata za ajkule, internet marketing menadžera, park rendžera, kustosa u muzeju...

Misija je prvobitno bila planirana za oktobar 2013, ali je zbog loših vremenskih uslova odložena. Plan je bio da se ronioci-istraživači svakoga dana javljaju drugoj školi u drugom delu sveta kako bi sa učenicima podelili svoje nesvakidašnje iskustvo boravka u podvodnoj laboratoriji “Akvarijus”.
Više o samoj ekspediciji, kao u snimke uživo, možete pogledati na oficijalnom sajtu http://mission-31.com/about-mission-31/

- Bila sam presrećna kada sam dobila mejl sa obaveštenjem da smo odabrani, jer znam da se prijavilo oko 150 škola iz celog sveta. Prema informacijama koje sam dobila od organizatora, mi smo jedina škola iz Srbije koja je imala priliku da učestvuje u ovom jedinstvenom projektu – ističe naša sagovornica.

Gosti iz Londona snimili čas u Srbiji

Koliku pažnju i interesovanje je privukla ova neobična avantura, pokazuje i činjenica da su nastavnicu Anu kontaktirali iz kompanije “Skajp” iz sedišta u Londonu.

- Pitali su da li se slažem da njihovi snimatelji prisustvuju mom času koji je bio zakazan za 9.jun 2014. i da zabeleže naš razgovor kako bi od tog materijala napravili promo-video sa ciljem da inspirišu još nastavnika da primene Skajp u svom radu. Snimatelji su nam rekli da će do kraja meseca, koliko traje “Misija 31”, snimiti još dve škole, jednu u Americi i jednu u Londonu, i tek tada napraviti konačan promo-film o našim razgovorima sa roniocima koji su nam se javljali sa dna okeana – objašnjava Ana i dodaje:

- Ideja predstavnika kompanije Skajp iz Londona je da u filmu prikažu inovativne nastavnike iz celog sveta koji koriste njihov brend, i veoma sam ponosna što su odabrali baš mene i moje đake. Ova promocija mog rada, moje škole i Srbije zaista prija i velika je motivacija da nastavim istim putem.
Tehnologija je neophodna

Na pitanje koliko naši prosvetni radnici moraju da “iskorače” iz sistema da bi pružili deci obrazovanje u skladu sa vremenom u kom živimo, Ana kaže:
(old_image)

- Vreme kada su nastavnici samo kroz monolog predavali pred odeljenjem je davno prošlo. Ako želimo da decu zainteresujemo za učenje i u njima podstaknemo istraživački duh, moramo ići u korak sa vremenom. Korišćenje Skajpa za njih nije ništa novo, oni to već odavno koriste kod kuće, ali primena u nastavi, za učenje, to je već nešto interesantno i drugačije. Neke kolege imaju averziju prema korišćenju tehnologije i ne žele da priznaju da može veoma da olakša učenje jer smatraju da će na taj način nastavnik postati suvišan. Moje mišljenje je da je ipak nastavnik taj koji osmišljava primenu tehnologije i da tehnologija neće zameniti nastavnika, ali će vremenom nastavnici koji koriste tehnologiju zameniti one nastavnike koji je ne koriste.

Snežana Moldovan

Pogledajte još