fbpx

Neumereno korišćenje tehnologija drastično utiče na pamćenje

Nova studija Univerziteta u Kaliforniji, sprovedena na više od 18 hiljada ljudi, pokazala je da je najugroženija starosna grupa od 18 do 39 godina. Oni, osim što teže pamte nove informacije, takođe i strahuju da im se nekadašnja sposobnost pamćenja nikada neće vratiti.

Za pokazatelje nivoa zavisnosti od tehnoloških novotarija, naučnici su uzimali u obzir vreme koje osoba provodi pred računarom, televizorom i u celokupnojinternet komunikaciji, posebno na društvenim mrežama.

Izuzev problema sa memorijom, zavisnici od tehnologije su često nižeg obrazovanja, ali i skloniji visokom krvnom pritisku, gojaznosti i depresiji, u odnosu na prethodne generacije.

"Treba podići svest o štetnosti takvog zavisničkog ponašanja, koje se često smatra bezopasnim i trendom današnjih mladih generacija, jer ono utiče i na psihičko i fizičko zdravlje", upozorava je autor studije, dr. Stefan Čen.

Usamljeni korisnici češće šeruju i pišu statuse

Nedavna studija australijskog Univerziteta Čarls Sturt, sprovedena na 600 profilaženskih korisnica Fajsbuka, otkrila je da što je neko usamljeniji, to češće objavljuje statuse na društvenim mrežama. Takođe, puno češće ostavljati postove o privatnom životu, bili oni bitni ili ne.

Više od 79 posto korisnika društvenih mreža koji za sebe kažu da su usamljeni, navodili su detalje o sebi poput omiljenih knjiga, filmova i muzike.

Više od 98 posto "usamljenih" korisnika javno dele svoj ljubavni status na društvenim mrežama.

"Usamljeni ljudi daju više informacija o sebi kako bi ostavili otvoren prostordrugima da im se približe i ostvare kontakt", kaže vođa istraživanja, Jeslam Al-Sagaf.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.