ŠEST DOBRIH RAZLOGA: Zašto bi suncokretovo ulje trebalo zameniti maslinovim?

Rafinisana ulja, maslac i slične masnoće su deo svakodnevne ishrane svakoga od nas. Međutim, stručnjaci sve češće upozoravaju da je bolje koristiti zdravije masnoće.

Kao zdravija alternativa nudi se maslinovo ulje, a ne bi bilo loše podsetiti se da i Svetska zdravstvena organizacija Mediteransku ishranu ocenjuje kao jednu od najzdravijih vrsta ishrane na svetu i preporučuje je svima koji žele zdravo da žive.

- Ekstra devičansko maslinovo ulje mnogo je bolje i zdravije jer je najmanje procesuirano. Zahvaljujući podizanju svesti o zdravlju i ishrani sve više istočnih zemalja u svakodnevne preporuke uvodi maslinovo ulje - rekla je Somija B. Hegd, stručnjakinja za fitnes i mršavljenje.

Prednosti korišćenja maslinovog ulja za zdravlje su velike, a ovo su samo neke od njih:

Dobro je za srce

Studije su pokazale da Mediteranska ishrana, koja uključuje najmanje četiri kašike maslinovog ulja dnevno, smanjuje rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara i snižava krvni pritisak.

Hegd naglašava da, ako se i ne držite ove vrste ishrane, a počnete da koristie kašiku i po maslinovog ulja dnevno uz bilo koji obrok, postići ćete željeni efekt.

Bogato je antioksidansima

Budući da je bogato polifenolima, maslinovo ulje blokira negativan efekat slobodnih radikala. Oni oštećuju proteine, DNK, povećavaju rizik od dijabetesa, bolesti srca i demencije. Bogato je mononezasićenim kiselinama, vitaminom E i vitaminom K koji je dobar za kožu.

Poboljšava pamćenje i moždanu aktivnost

Ekstra devičansko maslinovo ulje sprečava razvoj Alchajmerove bolesti, a osim toga poboljšava pamćenje i moždane funkcije tako što sprečava neurodegenerativne bolesti.

Pomaže u gubitku kilograma

Time što održava nivo šećera u krvi stabilnim, suzbija i jaku glad. Budući da nema puno kalorija, maslinovo ulje slobodno možete da koristite u prelivima za salate, ali i u kuvanju.

Poboljšava raspoloženje i sprečava depresiju

Hranjive supstance u maslinovom ulju poboljšavaju raspoloženje. Zdrave masti dobro utiču na centralni nervni sistem otpuštanjem serotonina, hormona koji podiže raspoloženje.

Smanjuje upale

Maslinovo je ulje dobro za artritis, posebno reumatoidni. Mononezasićene masti u ulju smanjuju upale.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još