I RAK SE DELI NA STALEŽE: Bogati i siromašni obolevaju drugačije

I ko onda kaže da novac nije bitan za sreću i zdravlje? Dokazano je da su ljudi koji imaju pare zdraviji od siromašnih, a i kada se razbole, u situaciji su da sebi plate skupe lekove i injekcije koje ih dovode do izlečenja, ili bar omogućavaju da poprilično duže žive.

Nedavna istraživanja su pokazala da bogati i siromašni obolevaju od različitih vrsta raka. Oni koji nemaju problema sa novcem uglavnom obolevaju od melanoma, raka štitne žlezde i testisa, dok oni koji kubure sa parama uglavnom imaju problem sa rakom ždrela, materice, penisa i jetre.

Naučnici su proučavali dve petine populacije SAD-a i gotovo tri miliona tumora koji su dijagnostifikovani između 2005. i 2009. godine. Sve to su dovodili u vezu sa klasnim statusom bolesnika, i došli do zaključka da se i sam rak deli na staleže.

Prethodna studija rađena u Mančesteru pokazala je da žene srednjeg staleža češće obolevaju od raka dojke i raka kože, a kako naučnici napominju, ova pojava je uglavnom rezultat sve češćeg odlaganja majčinstva, ali i velike izloženosti suncu tokom godišnjih odmora. Na drugu stranu su siromašne žene koje češće obolevaju od raka pluća i grlića materice, jer uglavnom mnogo više puše od bogatih i ređe idu na preglede.

Telegraf

Pogledajte još