Vojvodinijada na Dunavskim salašima

Druga po redu, „Vojvodinijada” počinje u subotu u 10.00 na prostoru mini-golf kluba „Dunavski salaši”. Ova manifestacija okupiće na jednom mestu sve tradicionalne vojvođanske „ijade” i Novosađanima pružiti jedinstvenu priliku da na jednom mestu uživaju u prezentaciji i gurmanlucima gradova i opština Vojvodine. 

Na samo devet kilometara od grada, nadomak Dunava u Veterniku, vojvođanski gradovi i opštine predstaviće turističke ponude, suvenire i gurmanske majstorije. 

- Naš cilj je da na jednom mestu okupimo najbolje prezentere vojvođanske tradicije i kuhinje, tako da smo pozvali u goste ljude koji organizuju Kobasicijadu, Pilićarske večeri, Čobanac, Kulenijadu, Zlatni kotlić, Štrudlijadu, Pasuljijadu, Kupusijadu, Sirijadu i druge „ijade” širom Vojvodine - priča za „24 sata” predsednik „Dunavskih salaša” Milan Danojević. 

Prema njegovim rečima, ova manifestacija ima za cilj i da promoviše turističku ponudu Vojvodine, salaše i druge neotkrivene destinacije i da građanima ponudi suvenire, vojvođanska vina, sireve, med i druge autohtone proizvode. 

- Ova manifestacija nema nikakav takmičarski karakter. Jednostavno, cilj nam je da se družimo i da se upoznamo. Upravo zbog toga odlučili smo da ne naplaćujemo izložbeni prostor i prostor na kojem se mogu pripremati kulinarske đakonije. Svi su dobrodošli. Prošle godine je bilo dosta ljudi koji su prodavali svoje proizvode, a mnogi su ih i delili - priseća se Danojević uz napomenu da je obezbeđen prostor od oko 7.000 kvadratnih metara za održavanje manifestacije, tako da će mesta biti za sve zainteresovane. 

- Namerno ne želimo da ova manifestacija dobije bilo kakvu „političku notu”, tako da će je otvoriti učenici Osnovne škole „Mihajlo Pupin” iz Veternika, u kojoj KUD „Sonja Marinković” ima svoje članove. Znači, otvoriće je mladi plesom i to će biti najbolja poruka svim učesnicima i posetiocima Vojvodinijade - najavljuje Danojević. 

Izvor: 24sata
3. septembar

Pogledajte još