Čudo na pomolu? NZS želi da poveća zapošljavanje za 15 odsto!

Direktor te službe Siniša Nadbantić je novinarima u Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu gde su predstavnici NSZ-a predstavljali poslodavcima iz Šumadije i Pomoravlja programe za intenziviranje zapošljavanja kazao da NSZ do kraja ove godine treba da unapredi model rada i poveća stepen zapošljivosti u Srbiji.

Nadbantić je istakao i da NSZ ostvari godišnje 215.000 zapošljavanja od čega je 55 odsto zapošljavanje na određeno vreme što je "nepovoljna struktura". On je naveo da se sada razlikuju potrebe poslodavaca i ponuda s tržišta rada što treba ubuduće usklađivati.

Prema rečima Nadbantića, NSZ je pripremila aktivne mere, ali i "agresivan pristup" koji se odnosi na kontakte s poslodavcima i s nezaposlenima u Srbiji.

Nadbantić je naveo da da poslodavce treba požuriti u razvoju i da im se prema iskazanim potrebama obezbedi kvalitetna radnu snagu kroz obuke nezaposlenih, dok nezaposleni treba da se podstaknu na aktivno traženje posla i da budu u poziciji stalnog nuđenja obuka za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju.

On je najavio da će planirane obuke za nezaposlene, prema potrebama poslodavaca, početi da se sprovode od jeseni, precizirajući da se najveći broj obuka odnosi na deficitarna zanatska zanimanja u metalskom i građevinskom kompleksu, kao i preradi hrane.

Nadbantić je dodao da su sredstva za obuku izdvojena kroz Nacionalni akcioni plan, kao i projekte iz IPA fondova EU.

On je najavio i formiranje još tri trening centra u Srbiji, poput onog koji postoji u Novom Sadu, gde će se sprovoditi obuke. Prema podacima NSZ-a u Srbiji je evidentirano 767.000 nezaposlenih.

Izvor: Beta

Pogledajte još