OBAMA PRIPRETIO PUTINU: Mir u Ukrajini ili sankcije!

AP Photo/Jacquelyn Martin

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Moskvu da će se, ako hitno ne budu smanjene tenzije na istoku Ukrajine, suočiti sa uvođenjem dodatnih sankcija.

Obama je sinoć, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, istakao da Rusija mora da ubedi proruske snage da se povinuju sporazumu o prekidu vatre.

Kako je saopštila Bela kuća, Obama i Renzi su se složili da će “usaglasiti mere” o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji ukoliko ta zemlja ne preduzem hitnu akciju ka smirivanju situacije na istoku Ukrajine, gde je od aprila poginulo 400 ljudi, prenela je agencija AFP.

AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service

Oni su se, takođe, složili da bi Ukrajina i proruske snage trebalo da nastave pregovore o primeni mirovnog plana koji podržava ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče na produženje primirja u istočnoj Ukrajini u telefonskom razgovoru sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

Posle značajne razmene mišljenja Putina, predsednika Francuske Fransoa Olanda, nemačke kancelarke Angele Merkel i Porošenka o krizi u Ukrajini, sve strane su ukazale na neophodnost da se očuva primirje, stvore uslovi za pravilno nadgledanje primirja i započinjanje postojanih pregovora o miru, saopštila je Pres služba Kremlja, javio je Itar-tas s.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.