DIVLJACI MLATE ŽENE, ALI U ZATVOR RETKO IDU: Leže na robiji samo po godinu dana!

Svakih deset dana u Srbiji jednu ženu ubije njen partner. Samo jedan odsto nasilnika dobije zatvorsku kaznu od preko godinu dana. U Srbiji ne postoje mere čiji je cilj sprečavanje daljeg nasilja, koje se mogu izreći odmah ili u roku od 24 sata. Proganjanje u našoj zemlji nije krivično delo, a svaka peta žena proganjana je od strane člana porodice, bivšeg ili sadašnjeg partnera.

Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, ali se u praksi retko koja odredba ove konvencije praktikuje.

Dok čekamo da na red dođe i to da se nasilnici, i silovatelji adekvatno kažnjavaju, godišnje izgubimo 40 života. Gotovo duplo više dece ostane bez majki, roditelja bez ćerki.

Da bi makar malo pomogli ženama, žrtvama porodičnog nasilja, Ženski autonomni centar promovisao je aplikacija za mobilni telefon “Bezbedna“ koja omogućava ženama da u trenutku kad su ugrožene pošalju hitan poziv za pomoć najbližima, ali i da pozovu policiju, službu hitne pomoći, centar za socijalni rad ili SOS telefon u svom gradu.

Aplikacija “Bezbedna“ je besplatna i može se preuzeti sa Google Play prodavnice i instalirati je na svoj mobilni telefon.

Prema rečima Bobane Macanović iz Autonomnog ženskog centra, u aplikaciju se unose brojevi telefona osoba zaštitnika kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozovom u pomoć u trenutku ugroženosti. Jednim klikom zaštitnici dobijaju poruku da je neko njima blizak u opasnosti, kao i automatsku informaciju o njenoj lokaciji, te će biti u prilici i da organizuju pomoć. Aplikacija se može povezati sa bluetooth narukvicom, a poziv za pomoć se može poslati samo pritiskom na dugme na narukvici, što daleko olakšava slanje poziva u pomoć u opasnim situacijama.

„ Aplikacija nije zamena za sve radnje koje žene inače koriste da bi bile bezbedne, ali je još jedna mogućnost”, dodala je Bobana Macanović.

Kreiranje aplikacije “Bezbedna“ deo je dugoročne regionalne kampanje “Potpisujem“ koju Autonomni ženski centar vodi već pola godine. Cilj kampanje je da država, koja je potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, počne da u praksi i primenjuje njene odredbe i tako unapredi zaštitu žrtava nasilja.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još