Bivši ambasador Vatikana osuđen za seksualno zlostavljanje

Ovo je prvi put da je vodeći izaslanik Vatikana osuđen za takav zločin, čime se šalje signal da papa Franja ozbiljno misli kada kaže da će biti "nulta tolerancija" za zlostavljanje, bez obzira na rang.

Vatikan je danas saopštio da je nadbiskup Jozef Vesolovski proglašen krivim od strane Kongregacije Vatikana za doktrinu i veru i osuđen na najtežu osudu moguću za sveštenika, a to je lišavanje crkvenog zvanja.

Vesolovski ima dva meseca da podnese žalbu. Kada se taj slučaj završi u crkvi čeka ga odvojeni krivični postupak u državnom tribunalu grada Vatikana, koji bi mogao da dobije i zatvorsku kaznu ako bude proglašen krivim.

Ovaj slučaj je test za spremnost pape Franje da kazni visoke zvaničnike Vatikana za zločine za koje je Sveta stolica dugo govorila da su delo posrnulih sveštenika, ne direktnih predstavnika pape.

Papa Franja je rekao novinarima da nema privilegija za bilo koga ko je napastvovao dete i obećao "nultu toleranciju" za zlostavljanje na svakom nivou.

Vatikan je opozvao Vesolovskog 21. avgusta kada je nadbiskup Santo Dominga preneo papi da se šire glasine da je Vesolovski seksualno zlostavljao dečake tinjedžere u Dominikanskoj republici. Tužioci u toj zemlji rekli su da je navodno plaćao dečacima da masturbiraju.

Dominikanske vlasti su pokrenule istragu ali ga nikad nisu optužile zato što je imao diplomatski imunitet. U Poljskoj je takođe otvorena istraga.

Slučaj Vesolovskog je posebno osetljiv jer ga je u sveštenika i u biskupa proizveo njegov sunarodnik i bivši papa Jovan Pavle Drugi.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.