U KUPOVINU BEZ NOVČANIKA: Pogledajte kako ćemo u budućnosti plaćati račune u banci, restoranu, prodavnici...

Fredrik Lifland, student iz Švedske, razmišljao je na koji način bi mogao da ubrza proces plaćanja, pa je osmislio i napravio “kvikster” – aparat koji koristi tehnologiju prepoznavanja vena, tako da kupci prilikom plaćanja koriste samo dlan.
Ovi izumi će vas zaintrigirati!

Biometrijska identifikacija nije nikakva novost. Tehnologija skeniranja vena sprovodi se već nekoliko godina, a kupci u Japanu već je koriste kao brz način podizanja gotovine na bankomatu. Međutim, ovo je ipak prvi put da se takva metoda skeniranja koristi kao način plaćanja.

Baš kao što svaka osoba ima jedinstvene otiske prstiju, tako svako od nas ima i jedinstven raspored vena koji ga razlikuje od bilo koje druge osobe. Skener koristi infracrveno svetlo koje osvetljava protok krvi u ruci pojedinca, identifikujući tako uzorak vene. Sama transakcija vrlo je brza i jednostavna, ali za postavljanje sistema potrebno je nekoliko koraka. Pre svega, banke moraju da imaju pristup “kviksteru”, a kupci da daju saglasnost za povezivanje podataka iz skeniranog dlana sa bankovnim podacima. Jednako tako, restorani i prodavnice koji žele da koriste ovaj inovativan način plaćanja, moraju da instaliraju skenere dlanova.
Tehnologije za koje nećete poverovati da su stvarne!

Za razliku od plaćanja kreditnom karticom, “kvikster” je u velikoj prednosti kada su u pitanju sigurnost i zaštita podataka.

Ovaj sistem plaćanja ima oko 1.600 aktivnih korisnika, a instaliran je u 15 prodavnica i restorana u blizini kampa Univerziteta Lund u Švedskoj.

U jednom kafiću odlučili su da piće naplaćuju poljupcima! Pogledajte video!

Znanost.geek.hr

Pogledajte još