Grizete nokte? Odmah prestanite, opasno je po zdravlje!

Ko ima problem sa griženjem noktiju zna kako se lako zaneti i pre nego shvatimo šta se dogodilo, nokti su uništeni. Ipak, više od estetskog problema, trebaju da nas zabrinu oni zdrastveni.

Član američkog dermatološkog udruženja Ričard Šer upozorava kako je ova navika zapravo veoma raširena, pa upozorava da nosi i niz zdrastvenih problema. Za početak, ispod noktiju se kriju razne bakterije poput salmonele i zloglasne Ešerihije, koje ćete uneti u organizam ako grizete nokte. Na taj način možete da izazovete bolove u stomaku ili čak da dobijete proliv.

Grickate i zanoktice?
Dugoročno gledano, veliki su problem i zanoktice. Kada grickate nokte, grickate i okolnu kožu. To zaista zvuči grozno, ali veća je šansa da se stvore zanoktice koje se mogu inficirati i zagnojiti. U nekim slučajevima je problem rešiv jedino odlaskom do lekara.

(old_image)

Dermatolog Kris Edigun u svojoj praksi u njujorškoj ambulanti je videla mnoge slučajeve prenošenja virusa sa bradavica na prstima na područje lica, a zamislite kako to tek strašno izgleda i koliko je lečenje mučno.

Osim opasnih bradavica grickanjem noktiju uništavate i zube. Zbog konstantnog grickanja noktiju zubi se mogu izobličiti ili pomeriti, a ljudi sa ovom lošom navikom često imaju infekcije desni.

Griženje noktiju obično ima neku psihološku pozadinu i zapravo su način na koji se rešavamo nakupljenog stresa. Ove loše navike rešićete se jedino ako prvo otkrijete uzrok pa ne bi bilo loše da potražite stručnu pomoć ukoliko vidite da ne možete sami.

Izvor: tportal

Pogledajte još