Kofeinski zavisnici: Srbi piju više kafe od Turaka!

To da Srbi vole da ispijaju kafu po ceo dan i nije neka tajna, dovoljno je prošetati glavnim ulicama i videti dupke pune kafiće. Neko bi pomislio da smo zemlja raja, gosti uživaju na suncu, čuju se prepirke, smeh, a slučajni prolaznik ponekad može i da oseti miris kafe, poslužene uz ratluk ili neki kolačić.

Prošle godine uvezli smo 31.613 tona kafe i potrošili 65,8 miliona evra da bi se toliko kafe kupilo, najviše iz Brazila. Kupovali smo i iz Vijetnama, Indije i Italije, pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije (STO).

Kada se ova količina podeli sa brojem naših građana, dolazimo do podatka da je prosečna potrošnja kafe u Srbiji 4,41 kilogram po stanovniku, što je 12,8 kilograma po porodici, i predstavlja godišnji trošak od preko 13.000 dinara, ili preko 1.000 dinara mesečno samo za ovaj proizvod. Za one koji žive sami trošak je oko 400 dinara mesečno.

U proseku svaka porodica na tri dana kupuje po novu kesicu od 100 grama kafe.

Ekonomska kriza, kroz pad standarda, i rast cene kafe na svetskom tržištu uticale su da se potrošnja smanji sa 5,2 kilograma po stanovniku u 2008 godini.

Kada se uporedimo sa zemljama u okruženju, građani Bosne i Hercegovine ubedljivo najviše piju kafu (6 kilograma po stanovniku godišnje), dok Hrvati i Bugari piju koliko i Srbi.

Ono što je ovde najinteresantnije je da pijemo 13 puta više kafe od Turaka (340 grama po stanovniku piju Turci), a još je, po navici, naručujemo kao tursku kafu, misleći na običnu kafu.

Turci su se, za razliku od nas, prešaltovali na ispijanje čajeva.

No, s druge strane, naučnici tvrde da kafa produžava život, tako da nam ta navika možda ipak nije loša

Izvor: telegraf

Pogledajte još