Al Kaida angažovala mesara da digne u bazduh Ajfelov toranj i Luvr!

Ajfelov toranj i muzej Luvr bili su među metama francuskog džihadiste, 29-godišnjeg halal mesara alžirskog porekla Alija M., prenosi France 24.

Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio s višim članom Al Kaide u islamskom Magrebu (AQIM).

Dvojac je komunicirao godinu dana, a poruke su dešifrovane nakon što su mesara uhapsili francuski obavještajci u prošle godine.

Dokumenti otkrivaju da je Ali M. 2013. godine zamoljen da da predloge za buduće džihadističke aktivnosti u Francuskoj. Idućeg dana poslao je poduži e-mail u kojem je detaljno izneo svoj plan.

'Mete bi trebalo da budu prosečni francuski građani iz siromašnijih slojeva koji se okupljaju na manjim mestima kao što su barovi i noćni klubovi', napisao je između ostalog. Kao moguće mete predložio je kulturne spomenike kao što su Ajfelov toranj i Luvr u centru Pariza, ali naglasio je da treba izbegavati trgovačke centre kako među metama ne bi bili i francuski muslimani.

Mesar je već gotovo godinu dana u pritvoru. Francuska obaveštajna služba DGSI tvrdi da je Ali M. fanatik, no njegov advokat Dafne Pugliesi opisao ga je kao slabog mladića kojeg su AQIM-ovci lako indoktrinirali.

'Hapšenje je za njega bilo olakšanje',
rekao je.

Pogledajte još