Mislite da ste obrisali podatke? U telefonima našli gole selfije

Prodaja starog telefona dobar je način zarade, no u Avastu upozoravaju da, iako mislite da ste obrisali sve podatke, moguće je da je ostalo i nešto što ne biste hteli da pokažete svima. Više od 40.000 fotografija, među kojima su i goli selfiji, izvukli su iz polovnih telefona koji su bili vraćeni u fabrike.

Avast je koristio alate koji se mogu jednostavno skinuti i kupiti kako bi izvukli podatke iz 20 telefona koje su kupili preko eBayja. Količina podataka do kojih su došli je zastrašujuća, a među njima i tekstualnih poruka, emailova, pretraga na Googleu...

Većina telefona dolazi s opcijom fabričkog resetovanja koje briše sve podatke i vraća uređaj na početno stanje. No, u Avastu su otkrili da neki stariji telefoni samo brišu indeksiranje podataka, a ne i same podatke, što znači da se uz te alate može doći do vaših golih 'selfija'.

Tako je među 40.000 fotografija bilo više od 750 fotografija žena koje se skidaju i 250 fotografija muških polnih organa. No, ne navode jesu li podatke izvukli sa svih 20 telefona.
Brisanje podataka s Androida pre prodaje (ili poklanjanja) nije dovoljno. Podatke treba 'prepisati' novima kako bi bili sigurni da postanu nedostupni. Naravno, u svom blog postu navode svoj alat koji bi u tome trebao pomoći.

Google je na to odgovorio kako su u Avastu koristili stare telefone te da njihovo istraživanje ne 'odražava meru zaštite u Androidu koji sada koristi velika većina korisnika', piše BBC. Google savetuje korisnicima da aktiviraju enkripciju podataka pre reseta kako bi bili sigurni da im se ne može pristupiti kasnije. Ova je opcija dostupna već tri godine, ali nije automatski uključena. Apple enkripciju ima ugrađenu još iPhone 3GS i automatski je aktivirana.

Naravno, najsigurniji način da budete potpuno sigurni da niko neće moći do podataka na telefonu je da ga uništite, sameljete i bacite u vatru. Ili, nemojte se slikati goli...

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još