Nova pravila za vozače: Ko prizna pola mu se prašta?

Kako bi se sudovi rasteretili od druge polovine avgusta uvodi se još jedna mera. Vozači koji naprave saobraćajni prekršaj moći će da sklope sporazum o priznanju prekršaja i, tako, dobiju blažu kaznu. Sporazum neće važiti za prekršaje s fiksnom novčanom kaznom.

Zeleno svetlo za pregovore o visini kazne imaće oni koji, na primer, u naselju prekorače brzinu za 20 kilometara na čas, ili van naselja za 40 kilometara na sat, ili, voze s najviše 1,2 promila alkohola u krvi. Za ta dela su, inače, predviđene kazne od 6.000 do 20.000 dinara, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, i kazneni poeni.

Vladimir Rebić iz Uprave saobraćajne policije rekao je da će se primarno ići na priznanje prekršaja uz minimalu kaznu od 6.000, a za najveći broj prekršaja predviđena je zaštitna mera od 30 dana.

"U toj situaciji mi ćemo se dogovoriti sa prekršiocem da mu oprostimo zaštitnu meru, ići ćemo na varijantu da učinilac prekrašaja po pravilu nije u prethodnih godinu dana pravnosnažno osuđen za neko delo odnosno za neki prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja naravno i krivično delo", naveo je Rebić.

Slobodan Malešić iz Uprava saobraćajne policije kaže da su kazneni poeni nešto o čemu se neće sporazumevati, jer oni ostaju da bi se pratilo dalje činjenje prekršaja vozača.

O sporazumu će se pregovarati s nadležnim starešinama Saobraćajne policije. Dogovor postaje pravosnažan posle potvrde suda.

Zoran Pašalić iz Prekršajnog apelacionog suda rekao je da je cilj da svi prekršaji koji se dogode na teritoriji Srbije, a njih je 800 do 900 hioljada u toku jedne kalendarske godine, od čega 62 odsto čine saobraćajni prekršaji, budu rešeni na brži, bolji, efikasniji i zakonitiji način.

Sporazumom, građani izbegavaju odlazak na suđenja, a novčanu kaznu mogu da plate na rate. Sudije apeluju da se sporazum postigne pre suđenja.

"Upustite se u postupak, idete jednom ili dva puta na ročište, pa se poziva policajac, pa vi vidite tokom trajanja postupka da ćete izgubiti. Onda odete u poliju, još uvek nije kasno, sporazum se može zaključiti sve do donošenja presude od strane suda, ali onda bi uslovi sporazuma za vas trebalo da budu nešto stroži", rekao je Milan Marinović iz Prekršajnog suda.

Mogućnost priznanja saobraćajnog prekršaja imaće i strani državljani, i to po ubrzanoj proceduri.

izvor: Novosti

Pogledajte još