Za paljenje ambasada odgovoran bivši šef Koštuničinog kabineta

Aleksandar Nikitović, bivši šef kabineta i najbliži saradnik nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, prema pisanju današnjeg "Kurira", bio je na čelu komandnog lanca koji je odlučio da povuče specijalne policijske snage koje su tokom mitinga "Kosovo je Srbija" obezbeđivale ambasade Nemačke i SAD.

List navodi, pozivajući se na više nezavisnih izvora, da je Nikitović uveče 21. februara 2008. godine izdao nalog da se policija koja je obezbeđivala te ambasade povuče "radi pregrupisanja", i tako strana predstavništva ostavio neobezbeđena pred huliganima.

Kako piše "Kurir", on je Miloradu Veljoviću, direktoru policije, izdao naređenje da povuče jedinice ispred diplomatskih predstavništava kako bi se pregrupisale, što je trajalo gotovo 30 minuta, iako je svima bilo jasno da će u tim trenucima doći do krvoprolića.

"Nikitović je te noći bio nezvanični šef štaba i to svi znaju, ali niko ne sme da kaže naglas. Ministar Dragan Jočić je bio u bolnici zbog saobraćajne nesreće, a njegove obaveze formalno je preuzela Mirjana Orašanin, državni sekretar u MUP. Međutim, ona je tada bila na putu za Crnu Goru i celom akcijom je koordinirao Koštuničin čovek od poverenja. Indikativno je da je i predsednik Srbije Boris Tadić bio odsutan - na službenom putu u Rumuniji. Nikitović je taj koji je naredio Veljoviću da se policija pregrupiše u trenutku kad je rulja krenula na ambasade SAD i Nemačke, iako je tada u komandnom lancu bilo mnogo onih kojima je takva odluka bila neshvatljiva", kaže izvor.

On dodaje da su baš tih 30 minuta - dok su se jedinice pregrupisavale, huligani iskoristili i napali diplomatska predstavništva. "Zgrade su zapaljenje, slika Srba kao divljaka je obišla svet, a u izgredima u Ambasadi SAD poginuo je Zoran Vujović iz Novog Sada".

Aleksandar Nikitović, upitan kako to da uvek njega navode kao nezvaničnog šefa štaba, za "Kurir" kaže: "Ne znam, ali, evo, neka taj neko izađe imenom i prezimenom i kaže to".

Na pitanje da li mu je nekada kroz ruke prošao neki transkript ili zapisnik sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Nikitović odgovara da nema svrhe da bilo šta više priča, jer je sve napisao u autorskom tekstu za list "Pečat" gde je naveo da nikada nije prisustvovao nijednom policijskom sastanku.

"To znači da nisam učestvovao ni na policijskim sastancima u vezi sa organizovanjem mitinga "Kosovo je Srbija". Ne znam, niti je to bio moj posao, koliko je policajaca bilo angažovano, gde su i na koji način bili raspoređeni, ko im je komandovao. Nisam ni direktno ni indirektno razgovarao ni sa jednim policajcem o njihovom poslu zaštite skupa. Moj posao nije imao dodirnih tačaka sa policijom. Neka se javi policajac s kojim sam bilo kada razgovarao i neka pobije rečeno", napisao je Nikitović.

List podseća da je predmet o paljenju ambasada još uvek u predistražnom postupku, a radna grupa MUP koja treba da istraži slučaj formirana je pre dve nedelje.

Izvor: B92

Pogledajte još