Moguće optužnice protiv lidera OVK zbog etničkog progona Srba

Vilijamson je počeo da iznosi rezultate istrage u sedištu Saveta EU u Briselu. Nakon toga biće održana konferencija za novinare.

Vilijamson je pre objavljivanja izveštaja prošle nedelje boravio u Beogradu i na Kosovu.

Srpsko Tužilaštvo je otvorilo slučaj "žuta kuća" posle objavljivanja knjige nekadašnje glavne haške tužiteljke Karle Del Ponte "Lov", u kojoj je ona pisala o trgovini ljudskim organima na KiM.

Rezultate te istrage je predalo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, a na njegov izveštaj objavljen i usvojen u SE 2011., nadovezala istraga Vilijamsonovog tima.

U Martijevom izveštaju se kao učesnici vađenja organa zarobljenika navode pripadnici "Dreničke grupe" paravojne formacije OVK, na čijem čelu je, kako je navedeno, bio sadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

Optužnice će, biti podignute tek posle formiranja specijalnog suda, što se očekuje početkom naredne godine.

List "Koha ditore" je prošle nedelje objavio da je Vilijamsonov tim našao dokaze za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima.

Prema navodima prištinskog dnevnika, najmanje 10 bivših pripadnika OVK biće optuženo za ratne zločine.

List "Danas" je pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, objavio da je moguće podizanje optužnice protiv komandanata operativnih zona nekadašnje OVK na osnovu predočenih dokaza u Vilijamsonovom izveštaju, među kojima je najpoznatije ime nesumnjivo Ramuš Haradinaj kojeg je Haški tribunal oslobodio krivice za zločine počinjene nad civilima 1998. godine.

Haradinaj je rukovodio zonom "Dukađin" čiji se štab nalazi u selu Jablanica, dok su komandanti ostalih zona bili Rustem Mustafa, Rahman Rama, Sami Ljuštaku, Šukri Buja, Ekrem Ređa i Ahmet Nesufi.

Prema podacima srpskog Tužilaštva za ratne zločine, na KiM je nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti.

Izvor: Mondo

Pogledajte još