SUD PRODUŽIO PRITVOR: Optužnica protiv Miroslava Aleksića do sredine aprila

Miroslavu Miki Aleksiću (68) još jednom je u petak produžen tridesetodnevni pritvor, dva meseca posle hapšenja po prijavama za silovanje i polno uznemiravanje. Istraga je već pri kraju, a učitelju glume stavlja se na teret 19 krivičnih dela na štetu 10 devojaka, i to osam silovanja i 11 slučajeva polnog uznemiravanja.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donela je u petak uveče odluku o produženju pritvora, na predlog Višeg javnog tužilaštva, a kao razlog navedeno je postojanje osobitih okolnosti da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo. Uznemirenje javnosti, koje je prilikom produženja pritvora u februaru bilo jedan od razloga, ovoga puta je otpalo.

Aleksić je uhapšen 16. januara ove godine, posle krivične prijave koju je podnela glumica Milena Radulović, a kasnije su se krivičnom gonjenju pridružile glumica Iva Ilinčić i još osam žrtava, koje su bile učenice okrivljenog u školi glume.

Posle prvih mesec dana pritvora, sudija za prethodni postupak je 12. februara donela rešenje kojim je Aleksiću produžen za još 30 dana. Tada je u obrazloženju suda takođe navedeno da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Pored toga, pritvor je bio produžen i zbog toga što je za silovanje propisana kazna zatvora veća od deset godina, ali i zato što su "način izvršenja krivičnog dela i težina posledice doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".

- Očekujem da istraga bude okončana za mesec dana. Saslušano je deset žrtava, a zatim i svedoci tužilaštva i odbrane. Ukupno je bilo sedam svedoka odbrane, koja je najavljivala da će Aleksić imati više od četiri stotine svedoka. Sledeće nedelje u tužilaštvo treba da stignu i veštačenja žrtava, koje je obavila komisija neuropsihijatara i psihologa. Sve je to urađeno za samo dva meseca od hapšenja – kaže advokat Jugoslav Tintor, koji zastupa sve oštećene u ovom slučaju.

Naglašava da su iskazi oštećenih i svedoka uzeti vrlo detaljno i da je u istrazi prikupljen kvalitetan i obiman materijal.

- Dosta se odmaklo od početka. Čim stignu veštačenja očekujem da tužilaštvo podigne optužnicu. U zakonu se navodi da istraga može trajati najduže šest meseci kada je okrivljeni u pritvoru, ali u konkretnom slučaju ne verujem da će se ići do maksimalnog roka, nego će ova istraga, po svemu sudeći, trajati najduže tri meseca - objašnjava Jugoslav Tintor.

Sudija za prethodni postupak na svakih mesec dana preispituje da li i dalje stoje razlozi za pritvor. Ovaj slučaj izazvao je veliko uznemirenje javnosti, koje ne jenjava, pa se očekuje da ta okolnost bude na listi razloga za još jedno produženje pritvora. Pored toga, Aleksiću se na teret stavlja teži oblik silovanja iz člana 178 stav tri Krivičnog zakonika, koji propisuje kaznu od pet do 15 godina zatvora, jer je nekoliko devojaka koje ga terete bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Za sada još nije određeno neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog Aleksića. Istraga je više puta proširena, a on je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu negirao navode devojaka koje su ga prijavile za silovanje i polno uznemiravanje u periodu od 2008. do 2020. godine.

- On negira optužbe samo načelno, ali još nije izneo svoju odbranu niti pristao da odgovara na postavljena pitanja - dodaje Tintor.

Posle hapšenja Miroslava Aleksića i saslušanja Milene Radulović i Ive Ilinčić, mediji svakodnevno izveštavaju o detaljima ovog slučaja, ali je bilo i mnogo netačnih i izmišljenih informacija. U Srbiji i čitavom regionu mnoge žene su javno, putem medija i društvenih mreža, iznele svoja traumatična iskustva iz prošlosti. Deo javnosti podržao je hrabrost žrtava, uz osudu okrivljenog, dok je deo postavio pitanje zašto se na prijavu čekalo više godina i da li sud može utvrditi istinu bez materijalnih dokaza.

Stručnjaci su ukazali da izjave oštećenih i svedoka mogu biti dovoljan dokaz, ali da se mora uvažiti i pravo okrivljenog na odbranu i voditi računa o poštovanju pretpostavke nevinosti.

Ukoliko dođe do podizanja optužnice, na suđenju će najpre biti data reč okrivljenom koji može da iznese svoju odbranu, a zatim će žrtve ponovo biti saslušane. Advokat Tintor je ranije za Politiku rekao da su one spremne na suočenje sa Aleksićem. Ako sud na glavnom pretresu bude doneo odluku o dokaznoj radnji suočenja, one će biti u situaciji da mu se direktno obrate, kao i on njima. Postoji, međutim, velika verovatnoća da ovo suđenje bude zatvoreno za javnost, zbog prirode krivičnih dela, kao i zbog činjenice da je jedna od žrtava maloletna.

Neke od njih imaće mogućnost da svoje iskaze daju u posebnoj kabini za svedoke u Višem sudu u Beogradu, koja je vizuelno i zvučno povezana sa sudnicom. Sud će pozvati i svedoke i veštake, a da li će biti iznenađenja u dokaznom postupku - ostaje da se vidi.

Izvor: Politika.rs
Foto: Agape - Studio B - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još