Prva pomoć kod opasnosti na plaži: Ježevi, meduze, pauci...

Nakon kontakta s meduzom, na koži dolazi do alergijske reakcije na supstance koje se nalaze u njihovim pipcima, ali ta opekotina najčešće nije opasna. Ipak, ako je površinom veća od raširenog dlana s prstima pa se pojave veći balončići, javite se lekaru.

Kortikosteroidne kreme smanjiće reakciju, a kao prva pomoć poslužiće ispiranje opekotine morskom vodom, kao i sirće, limunov sok ili urin.
Tokom velikih vrućina, dok smo na odmoru, neke alarmantne simptome često zanemarujemo. Pročitajte još i kako da prepoznate moždani udar.

Bodlje ježa vade se iglom i alkoholom
Stajanje na ježa donosi velike probleme, najviše jer onemogućava normalno hodanje dok ne izvadite iglice. Ako ih je malo, to možete da iradite sami uz pomoć dezinfikovane igle, pincete i alkohola.

Vadite ih na način kao što bi vadili trn iz kože. Ako su bodlje preduboko ili ih je previše da bi ih sami izvadili, obavezno posetite lekara, da se noga ne bi zagnojila.

Vruća voda nakon uboda morskog pauka

Morski pauk je vrsta ribe koja se najčešće nalazi u pesku, a kako na leđima ima otrovne bodlje do nezgoda dolazi tako da ljudi stanu na njih, dok su kod ribolovaca češći ubodi po rukama. Kako je otrov te ribe osetljiv na temperaturu, najbolje je što pre nakon uboda uroniti u vruću vodu, koliko god vruće možete da podnesete.

Dobra prva pomoć je i urin na ubod. Zatim se javite lekaru, jer može doći i do grčeva i nesvestice, posebno kod starijih bolesnika i male dece.

Telegraf/24sata.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.