Kamera nije mogla da snimi automobil koji je udario Luku Jovanovića jer nije "pametna"

Ona radi na principu "aktiviranja na pokret", odnosno, beleži sliku samo onda kada detektuje prekršaj u žutoj traci. Kako vozač Kantrimena nije prošao ni na crveno svetlo, niti je vozio u žutoj traci kamera nije ni mogla da se aktivira.

Poslednjih nekoliko dana društvene mreže vrve od rasprava i pitanja kako je moguće da se na snimku bezbednosnih kamera koje prate saobraćaj na Brankovom mostu ne vidi broj registarskih tablica vozila kojim je usmrćen Luka Jovanović.

Veliki broj korisnika društvenih mreža revoltirani ovakvim propustom sigurnosnog sistema, objavili su svoje prekršajne kazne koje su ranije dobijali na kućnu adresu zahvaljujući kamerana koje je trebalo da pomognu i u ovom slučaju.

Zluradih komentara ima na pretek mnogo, ali ni broj teorija zavere nije zanemarljiv. I dok mnogi zagovaraju teoriju da je vozač Mini Morisa "tatin sin", te da je zato navodno zaštićen, Nebojša Marković, načelnik UKP za Beograd objašnjava da nije u pitanju tzv. "pametna kamera" koja neprekidno snima saobraćaj, već da je reč isključivo o kameri koja radi poput foto-aparata, to jest, fotografiše samo vozila koja prave prekršaj u delu puta koji pokriva.

To su kamere koje su protočne ili se aktiviraju tek kad neko prođe na crveno svetlo. Nije u pitanju takozvani "pametni sistem" koji može da zumira, premotava ili prati određeno vozilo, navodi Marković i dodaje da ovaj slučaj pokazuje da prestonica treba da, poput drugih evropskih metropola, instalira takozvane pametne sisteme za nadzor, budući da su neke od kamera kojima sada raspolažemo stare i po nekoliko decenija

Bezbednosni sistem koji služi za nadzor žute trake na Brankovom mostu, u kojoj je stradao Luka Jovanović, nije "pametna" kamera već više foto-aparat koji radi na principu "aktiviranja na pokret", odnosno, beleži sliku samo onda kada detektuje prekršaj u žutoj traci. Kako vozač Kantrimena nije prošao ni na crveno svetlo, niti je vozio u žutoj traci kamera nije ni mogla da se aktivira. Prekršaj, koji je prouzrokovao udes se dogodio na kraju mosta, što ova kamera nije ni mogla da detektuje.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još