Dobio titulu akademika: Predsednik Tomislav Nikolić nosi titulu koju ima i 29 nobelovaca

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ušao je u red patrona Evropske akademije nauka i umetnosti, piše Kurir.

Za ovu prestižnu ulogu predsednika je predložila Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), koja je i obrazložila svoj predlog pred kolegama iz Evrope. Nikolić će, naime, naredne četiri godine obavljati dužnost patrona EANU, koji ima oko 1.500 članova, vrhunskih naučnika i umetnika, među kojima je i 29 nobelovaca.

Veliki kompliment

- Austrijski ambasador u Srbiji Johanes Ajgner nedavno je doneo povelju, sertifikat predsedniku Nikoliću da je jednoglasnom odlukom izabran za patrona EANU, međunarodne organizacije, čiji je član i SANU. To je veliki kompliment našoj akademskoj zajednici, ali i predsedniku Srbije, koji će u martu sledeće godine biti promovisan u patrona i držati pristupnu besedu u sedištu Akademije u Salcburgu - kaže za Kurir Jasmina Mitrović Marić, savetnik predsednika za visoko školsko obrazovanje.
Ona ističe da nijedan predsednik Srbije nije do sada imao takvu čast.

- To je dokaz koliko Evropa ceni naša dostignuća u prirodnim i humanističkim naukama i kako vrednuje odnos predsednika Nikolića sa predstavnicima akademske zajednice Srbije i Evrope. Pored državničkih obaveza, rad predsednika Nikolića se prepoznaje i u oblasti prosvetiteljstva, kao nastojanja da se usvoje pozitivni sistemi vrednosti, naročito u školskoj i studentskoj populaciji, ali i promociji naše akademske zajednice u Evropi i svetu - kaže Marić Mitrović i dodaje da otuda stalno angažovanje, pokroviteljstvo i učešće predsednika na međunarodnim i domaćim naučnim skupovima ili angažovanje da se na UNESKO listu nematerijalnog dobra upiše škola naivnog slikarstva iz Kovačice kao srpski brend.

U društvu naučnika

- U tom smislu, predsednikova angažovanja su stalna - krajem ovog meseca biće domaćin Predsedništva Svetskog slavističkog saveza, a 3. septembra obratiće se naučnicima iz čitavog sveta na skupu koji organizuju UNESKO i SANU, koji je posvećen Milutinu Milankoviću i problemima klimatskih promena u svetu - navodi savetnica predsednika.

EANU je osnovana u Austriji 1990. na inicijativu hirurga-kardiologa Feliksa Ungera iz Salcburga, bečkog nadbiskupa Franca Koniga i politikologa i filozofa Nikolausa Lopkovica. Senat Akademije kandiduje i bira članove, a na osnovu zasluga u nauci i(li) umetnosti. Akademija je oformljena sredstvima EU, Austrije, javnih agencija i privatnih sponzora, ali pri tome ostajući, kako se navodi, ideološki i politički nezavisna.

Bećković u šoku
TOMA PATRON? TO JE NEKA INTRIGA

Ne verujem u to - bila je prva reakcija akademika Matije Bećkovića kad smo upitali šta podrazumeva funkcija patrona EANU, na koju je izabran predsednik Nikolić. Na pitanje kako ne veruje kad se to desilo na predlog SANU, on je uzvratio:
- Takvo nešto ne postoji. Niti postoji veza SANU sa EANU, niti SANU nešto predlaže. To je neka intriga.
Inače, ni na sajtu EANU, koji se, čini se po sadržaju, redovno ažurira, nigde nije navedeno da je Nikolić izabran za patrona, niti se može naći takva funkcija, piše Kurir.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.