SRAMOTA! Beograđani unajmljuju tuđu decu da bi brže došli na red na šalteru?

Ovu bizarnu, ali istovremeno i zabrinjavajuću priču, ako je istinita, plasirao je Telegraf na osnovu izjava svoji sagovornika koji kažu da na taj način može da se spoji "lepo i korisno" i uzme i do dve hiljade dinara po bebi. Iz MUP-a kažu da ovakvi slučajevi do sada nisu prijavljivani

Da je, bez obzira na kvalitete i prirodnu bogom danu visinu, čovek manji od makovog zrna kada se nađe pred nekim od šaltera javnih ustanova opšte je poznata stvar.

Ono što je manje poznato jeste da je u poslednje vreme pronađen, tvrde "sagovornici Telegrafa", više nego efikasan način da se ne samo izbegne grubost na istim tim šalterima i (doduše na prevaru) izmami ljubaznost ozloglašenih "šalteruša", već i brže dođe na red.

Prema priči Beograđanke Slavice J. sa Dorćola u poslednjih godinu dana, komšije su više puta od nje "pozajmljivale decu" pre odlaska na neki od gradskih šaltera i to sa jednim jedinim ciljem – da bi ih kada ih vide sa decom pustili "preko reda".

"Imam dvoje dece, sina od tri, i ćerku od dve godine i nekoliko puta sam ih pozajmljivala komšijama pre odlaska u opštinu ili na neki od šaltera javnih ustanova u kojima treba da izvade ili overe dokumenta. Pozajmljivala sam ih čak i onima koji hoće brže da podignu platu u banci ili pošti. Jednom rečju svima koji treba da obave poslove oko dosadne papirologije… Naime, postoji nepisano civilizacijsko pravilo da vas propuštaju 'preko reda' čim vas vide sa detetom u kolicima. Čak i u Srbiji! Ja do sada nisam nikome naplaćivala, ali iz pouzdanih izvora znam da ima ljudi koji na ovaj način 'rentiraju' svoju decu. Meni je to ipak – nemoralno", priča Slavica dodajući da joj nimalo teško ne pada da na ovaj način izađe u susret svojim komšijama, jer time ne samo što čini njima, već i ona dobije priliku da malo "dane dušom".

"Iskrena da budem, nikada nikome nisam dozvolila da vodi moju decu daleko. Posebno kada su bili baš 'sitna dečica'. Ali, ako je banka ili pošta blizu, što da ne! Prošetaju mi malo decu, a ja za to vreme mogu da uradim sve ono što ne mogu kada sam sa njima. Na primer, da stavim masku na lice, ili uradim piling", objašnjava kroz osmeh Slavica.

Slavičina poznanica, koja je želela da ostane anonimna podelila je sa nama priču o tome zašto njoj nije nemoralno da rentira svoje dvogodišnje blizance. Za svakog kaže uzme i do dve hiljade dinara.

"Nema tu ničeg nemoralnog! Znam da me bliski prijatelji koji imaju decu osuđuju zbog toga što radim, ali pravo da vam kažem meni je daleko nemoralnije ponašanje onih koji uvaljuju svoju decu drugima ne bi li ih samo prošetali… Kakvi su to roditelji! Ja im barem od para koje zaradim kupim nešto, i tako ih častim aza “dobro obavljen posao", priča "sagovornica" dodajući da decu iznajmljuje isključivo prijateljima koje dobro poznaje i koji nikada ne bi ni na koji način naudili njenim dečacima.

Prema rečima nadležnih iz MUP-a, policiji za sada nije prijavljen nijedan ovakav slučaj.

Iako je na nama bilo da proverimo, ovo je bio odgovor koji smo očekivali. Naime, čini se da nikome nije u interesu da se ovakva vrsta varanja i snalaženja raskrinka. Ni onima koji (ma koliko to grubo zvučalo, tako je) rentiraju svoju decu, ni onima koji se ne libe da na bilo koji način i po bilo koju cenu stignu na red.

Osim, možda onima koji strpljivo čekaju i čekaju dok ne stignu… na red.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.