POSLE 37 DANA ZABRANE: Voda u Užicu od danas ispravna za piće

Tri uzastopne analize, kaže Snežana Tadić, načelnica Repubilčke sanitarne inspekcije, pokazale su da je voda biološki, hemijski i bakteriološki ispravna.

" JKP „Vodovod“ je sproveo niz mera koje je naložila Sanitarna inspekcija, a koje su bile usmerene na otklanjanje higijenskih nedostataka na postrojenju i mreži. Naloženo je „Vodovodu“ da nastavi sa planskim održavanjem sistema. Uz povećanu odgovornost svih zaposlenih u „Vodovodu“ na svim kritičnim tačkama od izvorišta do potrošača, pojačan nadzor Sanitarne inspekcije i pružanje pomoći od strane ustanove koje vrše uzorkovanje, može se očekivati dugotrajnije bezbedno korišćenje vode za piće" , kaže Tadićeva.

Zbog pojave potencijalno toskičnih algi - cijanobakterija koje su dospele u vodovodnu mrežu, voda je zabranjenom za piće proglašena 19. jula. Kvalitet vode od tada je svakodnevno kontrolisan i u fabrici za preradu vode i na osam mernih mesta u različitim delovima grada. Prisustvo cijanobakterija poslednji put je registrovano 24. jula ali se javio problem povećanog broja nematoda - golim okom nevidljivih crvića.

" U uzorku od 22. avgusta u neprečišćenoj vodi prisutne su četiri nematode na pet litara vode. U prečišćenoj vodi sa postrojenja je uočeno prisustvo jedne nematode na deset litara. U gradskoj mreži na dva merna mesta nematoda uopšte nema, a na šest mesta ima ih manje od jedne individue po litru", saopštio je Zavod za javno zdravlje iz Užica, uz objašnjenje da prema preporukama Svetske zdravstvene ogranizacije ovaj broj nematoda nema uticaj na ljudsko zdravlje.

Izvor: Blic

Pogledajte još