Nije dobro da deca idu u školu od 8 sati, a evo i zašto

Početak nastave pre 8.30 ujutro nije dobar za đake, za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, niti za njihova kasnija akademska dostignuća, pokazalo je jedno istraživanje sprovedeno u SAD.

Američka pedijatrijska akademija, koja je sprovela istraživanje, preporučila je školama, u kojima časovi sada počinju u 7.30 ili u 8.00, da početak nastave pomere na 8.30.

"Hronična pospanost kod dece i adolescenata jedan je od najuobičajenijih, ali i lako rešivih zdravstvenih problema u SAD danas", izjavila je pedijatar Džudit Ovens, vodja istraživanja.

Prema njenim rečima, istraživanje je jasno pokazalo da adolescenti koji dovoljno spavaju manje rizikuju da imaju prekomernu težinu ili da pate od depresije, kao i da je manje verovatno da će učestvovati u automobilskim nesrećama.

"Imaće bolje ocene, bolje rezultate na testovima i, uopšte, viši kvalitet života", navela je Džudit Ovens.

Studija je pokazala da je odlaganje početka nastave ključni faktor, koji može da pomogne adolescentima da spavaju koliko im je potrebno za rast i učenje. Nastava u oko 40 odsto srednjih škola u SAD počinje pre 8.00, dok samo u 15 odsto škola počinje u 8.30 ili kasnije.

Izvor: Beta

Pogledajte još