Vlada dala zeleno svetlo: Deca će gledati pornografiju i nasilje na televiziji!

Ovu novinu doneo je Zakon o elektronskim medijima, koji je prošlog meseca usvojen u Skupštini Srbije. Prvo je "zeleno svetlo" dala Vlada, a potom i većina poslanika, a nikome ova odredba nije zasmetala. Dosadašnja pravila kažu da se sadržaji za odrasle mogu emitovati tek posle ponoći. To je uređeno Opštim obavezujućim uputstvom o ponašanju emitera, koji je 2007. donela Republička radiodifuzna agencija.

"Nije naše da tumačimo zakon, već da obezbedimo njegovu primenu, donošenjem podzakonskih akata. Donećemo novo obavezujuće uputstvo za emitere, koje će biti u skladu sa novim zakonom", kaže Goran Karadžić, predsednik Saveta RRA: "Privatno, vrlo sam iznenađen ovakvim zakonskim rešenjem. Ako je to samo greška koja se potkrala, bolje bi bilo da bude ispravljena, kako ne bi pravila veću društvenu štetu".

Ni sociolog Dušan Mojić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu ne misli da je dobro da zakon dozvoljava sadržaje za punoletne u periodu pre ponoći. "Treba bar da održimo privid da neko vodi računa o standardima i to mislim ne samo kao sociolog, nego i kao roditelj tinejdžera"; napominje Mojović: "Istina, deci su ti sadržaji dostupni na internetu u svako doba dana, ali to nije razlog da ih gledaju na TV, pred spavanje".

Da je mnogo važnije decu naučiti šta treba da gledaju, a šta ne, smatra Nevena Limić, psiholog u beogradskoj OŠ "Skadarlija". I ona kaže da je u današne vreme neizvodljivo zabraniti deci pristup nekom sadržaju. "Treba ih naučiti šta je za njihov uzrast, a šta ne. I tu je mnogo veća uloga roditelja, nego države", ocenjuje ona.

Ivan Karl, direktor filma na SBB, smatra da je dobro što su pravila liberalizovana i objašnjava da nije dovoljno samo staviti granicu na maloletne i punoletne. "Sadržaji sa oznakom "18", prema mom mišljenju, mogu da se emituju od 23, ali oni za "18+" treba da idu isključivo posle ponoći", objašnjava Karl: "Do sada su pravila bila stroža, a onda su neki urednici sami liberalizovali stvari, tako da spuste granicu, pa napišu da je film za gledaoce od 16 godina, a zapravo je za punoletne. Sada bi trebalo bar da se drže pravilnog obeležavanja".

Rakija može u reklame
Promenjena su i pravila reklamiranja alkohola na televiziji. Ranije je bilo dozvoljeno samo reklamiranje piva i vina posle 18 časova. Novi zakon dozvoljava reklamu svih alkoholnih pića tokom celog dana, uz ogradu da reklama ne sme da ukazuje da alkohol jača fizička svojstva, doprinosi seksualnoj uspešnosti, ima terapeutska svojstva...

Prema rečima Milice Janjić, pomoćnice direktora RTS, u ovoj kući i dalje se pridržavaju starih, strožih pravila i čekaju tumačenja RRA. A Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, smatra da će se ove odredbe uskladiti sa novim zakonom o potrošačima, koji ne bi dozvolio ovakvo oglašavanje.

izvor: 021

Pogledajte još