Počinje testiranje vakcina protiv ebole na ljudima

Ovo će biti prva primena ovog tipa vakcine protiv ebole na ljudima, nakon što je očigledno drugom verzijom vakcine izlečen američki misionar u Liberiji i njegova saradnica.

Novu eksperimentalnu vakcinu razvila je farmaceutska kompanija “GlaksoSmitKlajn” zajedno sa Faučijevim institutom i primiće je tri zdrava volontera kako bi sevidelo kakve će efekte izazvati. Ako se pokaže kao bezbedna, vakcinu će zatim primiti manja grupa volontera starosti između 18 i 50 godina kako bi lekari videli da li će izazavati jak imunološki odgovor na virus. U isto vreme doktori će pratiti moguće nuspojave.

Volonteri će vakcinu primiti u rameni mišić, prvo manju dozu, a potom i veću nakon što bude utvrđeno da je cepilo bezbedno.

Neke od prekliničkih studija koje se normalno rade sa ovim vrstama vakcine ovog puta nisu izvedene zbog ubrzane procedure, pa doktor Fauči naglašava da žele posebno obazrivo da idu sa doziranjem.

– Vakcine su se izuzetno dobro pokazale u prvim testovima na šimpanzama – kazao je Fauči.

On je dodao da ovaj metod namenjen za izazivanje imunološke reakcije na ebolu ne može da zdravu osobu inficira ovim virusom.

Nadlanu / izvor: blic