Spremni za šetnju: Prajd 28. septembra, šetnja od Vlade do Skupštine?

„Parada ponosa”, koja okuplja predstavnike gej, lezbijske, biseksualne i transseksualne populacije, biće održana u nedelju, 28. septembra, a predstavnik organizacionog odbora ove manifestacije Goran Miletić kaže da će simpatizeri „prajda” šetati centrom Beograda – od Vlade Srbije do Narodne skupštine. Nakon održane šetnje, planirano je da se na platou ispred Skupštine Beograda, na kome se najčešće organizuju svečani dočeci sportista sa medaljama, održi velika žurka.

Iako je ovogodišnja „Parada ponosa” trebalo da bude održana 31. maja, od ovog datuma se odustalo zbog velikih poplava koje su u maju pogodile Srbiju. Organizatori ove manifestacije odustali su i od ideje da šetnja bude održana od Slavije do Trga Republike, a ova maršruta je zamenjena i skraćena iz bezbednosnih razloga. Miletić ostavlja mogućnost da, nakon konačnog dogovora sa policijom, bude još nekih malih „korekcija” trase „parade ponosa” o kojima će organizatori ove manifestacije blagovremeno obavestiti javnost.

Na pitanje – da li veruje da će ove godine (ipak) biti održana „parada ponosa”, on kaže da nema nikakvu prognozu kada je u pitanju sudbina ove manifestacije koja je, podsećanja radi, održana samo 2010. godine, i to uz velike nerede u Beogradu.

– Mi se spremamo kao da će „parada ponosa” biti održana, a da li ćemo 28. septembra prošetati ulicama Beograda uvek je zavisilo od odluke jednog čoveka koji se nalazi na vrhu piramide vlasti – bez obzira iz koje partije on dolazi. Mi sa predstavnicima policije imamo odličnu saradnju, imamo podršku ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović i članova njenog kabineta i podršku velikog broja ambasadora zapadnih zemalja u Srbiji. Do sada nije bilo pretnji učesnicima „parade ponosa” – kaže Miletić.

Prvi pokušaj održavanja „Parade ponosa” bio je 2001. godine, nakon demokratskih promena, i završio se prebijanjem učesnika od strane huligana i desničarskih grupa. Ova manifestacija ponovo je planirana 2004. godine, ali je otkazana od strane organizatora, nakon martovskih nemira na Kosovu i paljenja džamija u Nišu i Beogradu. Nakon više godina pauze, naredna povorka bila je zakazana za septembar 2009. godine, ali je zabranjena samo dan pre održavanja što se, osim 2010. godine, desilo i minulih godina.

Goran Miletić ocenjuje da će organizatori manifestacije i ove godine najverovatnije u poslednjičas saznati da li će „Parada ponosa” biti održana i dodaje da je ovaj skup prijavljen policiji početkom juna. On očekuje da će vodeći političari u Srbiji pružiti podršku ovogodišnjem „prajdu”.

Izvor: Politika

Pogledajte još