Možemo da gradimo gasovod, ali nam EU neće dozvoliti da ga pustimo u rad?

Gasovod će biti pušten u rad tek kada se uskladi sa evropskim zakonima, poručuju iz Evropske unije

– Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo da od nje tražimo da suspenduje izgradnju Južnog toka, kao što smo uradili u slučaju Bugarske – rekla je Marlene Holcner, portparolka komesara za energiju Gintera Etingera, reagujući na najavu Gasproma da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru.

Ona je, međutim, istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Evropska komisija je ranije ove godine utvrdila da Gazprom krši evropske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup Južnom toku, kao i da se izgradnjom deonice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama.

Upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano je odgovorio da će pitanje Južnog toka doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

– To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima – ukazao je on.

Nadlanu / izvor: Blic