FIBA odgovorila da li su Amerikanci prošli doping test

Takva opaska dodatno je "podgrejana" činjenicom da su Amerikanci svoju samovolju pokazali i u Španiji, gde uoči finala nisu održali konferenciju za štampu na koju su obavezni pravilima FIBA, što je samo povećalo opšte uverenje "da oni rade šta hoće, jer im se može", pa "mora biti da je tačno ono i o dopingu".

A ispostavilo se da ta tvrdnja, da "Amerikanci ne podležu doping pravilima", te da se "oni ne testiraju na velikim takmičenjima, jer američka košarkaška federacija garantuje za njih", nema apsolutno nikakvu vezu sa istinom.

Dodatna testiranja
"Članovi svih timova koji su učestvovali na Svetskom prvenstvu u košarci 2014. testirani su i pre takmičenja i tokom takmičenja u Španiji", potvrdio je za Blicsport Sajmon Vilkinson, koordinator za komunikacije svetske kuće košarke.

On je istakao i da su, pored obaveznih pregleda pod nadzorom FIBA, Amerikanci na sopstvenu inicijativu izvršili i dodatna testiranja svojih košarkaša.

"Pored obaveznih testova koji su predviđeni (saradnjom FIBA i Svetske anti-doping agencije, a koji su sprovođeni i pre i tokom Mundobasketa), Košarkaška asocijacija SAD je svoje reprezentativce podvrgla dodatnim testiranjima pred ovo takmičenje, a ta testiranja obavila je Anti-doping agencija Sjedinjenih Američkih Država", istakao je Vilkinson.

Na sve ovo, FIBA je podigla borbu protiv nedozvoljenih supstanci na šampionatu planete na dodatni nivo: još u januaru 2014. počela su preliminirana ispitivanja onih košarkaša za koja su postojala čvrsta verovanja u svetskoj kući košarke da će se učestvovati na Mundobasketu.

Sportski biološki pasoš
U saradnji sa brojnim nacionalnim anti-doping institucijama, FIBA je formirala "Sportske biološke pasoše", uzimajući uzorke krvi i urina košarkaša iz svih reprezentacija koje su se potom nadmetale u Španiji od 30. avgusta do 14. septembra.

I, ne samo to. Kada su reprezentacije stigle u Španiju, obavljeno je dodatno, nenajavljeno, testiranje pojedinaca iz svih timova, koje je obavljeno u saradnji sa NADO, španskom agencijom koja se bori sa problemima dopinga u sportu.

Ukupno je uzeto 117 uzorka, koji su testirani i pojedinačno, u smislu da se vidi da li je neka nedozvoljena supstanca u vidu dopinga korišćena neposredno pred početak Mundobasketa, ali su posmatrane i vrednosti određenih važnih pokazatelja u krvi i urinu. To je učinjeno kako bi se uporedili sa prethodnim vrednostima, koji su bili upisani u "biološke pasoše" sportista, a sve u skladu borbe protiv "hGH"-a, ljudskog hormona rasta koji je jedna od modernijih "tekovina" nesportskom pristupu ostvarivanja sportskih ostvarenja, što je bilo prvi put da FIBA na to testira košarkaše pred svoje veliko takmičenje.

Na sve to, tokom takmičenja su birani igrači iz svih timova, koji su potom prolazili kroz klasične, a i dalje rigorozne kontrole, čije uzorke je analizirala Svetska anti-doping agencija.

Izvor: Blic sport

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.