Sledi seča zaposlenih: Udovički najavila 25 hiljada otkaza!

- U toku su pregovori sa MMF o smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto u 2015. godini. Nadamo se da ćemo ovaj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, ali postoji i bojazan i da ćemo morati da otpustimo 25.000 ljudi, kaže za “Blic” potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i dodaje da se ovo ne odnosi na zaposlene u javnim preduzećima.

Ona napominje da se do kraja godine zbog izmenjenog Zakona o PIO očekuje veći broj odlazaka u penziju zaposlenih u javnom sektoru.

- Taj procenat bi mogao da se udvostruči sa sadašnjih 2 ili 2,5 odsto čak do 3,9 odsto. Ako tako i bude onda bismo u dobroj meri ispunili normu smanjenja broja ljudi. Ali, ukoliko se to ne desi postoji bojazan da će oko 25.000 ljudi ostati bez posla. U tom slučaju država će za te ljude pripremiti socijalni program ili programe prekvalifikacije - objašnjava Udovički.

Vujović: Višak je 160.000 ljudi
Ministar finansija Dušan Vujović za 2015. godinu najavljuje početak racionalizacije broja zaposlenih u svim državnim institucijama i firmama. Prema njegovoj tvrdnji, od 780.000 onih kojima je država poslodavac, čak njih 160.000 je višak. I to u više od 500 javnih i komunalnih preduzeća - kaže Vujović.

Udovički dodaje da se moraju unaprediti podaci u registru zaposlenih kako bi se obezbedilo što više pravičnosti i ušteda gde god je to moguće.

- Plan je i da početkom sledeće godine pripremimo racionalizaciju izabranih institucija, kao što su razne agencije i organizacije, ali i, što je jako bitno, da pripremimo upravne inspekcije da vrše nadzor nad poštovanjem propisa o zapošljavanju i sistematizacijama - objašnjava potpredsednica Udovički.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.