Kupovali od preprodavaca: "Beogradske elektrane" oštetile budžet za 600 000

Umesto da kupe ogrev od jeftinijeg ponuđača, kompanije “Bio Energy Point”, koja je pri tom i najveći proizvođač u regionu, rukovodstvo “Beogradskih elektrana” se opredelilo za skuplju opciju i kupilo od prepodavca. Na tenderu za kupovinu peleta vrednom 36,3 miliona dinara pobedila je firma “Sole komerc” koja je, osim za trgovinu drvetom, registrovana i za prodaju građevinskog materijala i sanitarija.

Kupujući pelet od tog trgovca “Beogradske elektrane” svesno su bacile 600.000 dinara. Prihvatili su ponudu za pelet po prosečnoj ceni od 19,92 dinara po kilogramu, dok je kompanija “Bio Energy Point” ponudila 19,62 dinara za istu količinu. Za ovu razliku moglo se kupiti još 30.000 kilograma peleta.

U “Bio Energy Point” kažu da je bilo više nego jasno da su “Elektrane” jednostavno želele da ih eliminišu iz posla.

– Odbijeni smo uz obrazloženje da nam je promer peleta nezadovoljavajući, tj. da odstupa nekoliko milimetara od konkurencije. A pelet se u svim fabrikama proizvodi na istim standardnim matricama, pa su dimenzije svuda iste. Imamo međunarodni setrifikat kvaliteta i izvezemo 70 odsto proizvodnje u EU – navode u “Bio Energy Pointu”. Dodaju da je “Sole komerc” i 2013. dobio tender kod “Elektrana” na bazi “sertifikata” sa nepostojećom energetskom vrednošću.

U “Elektranama” kažu da su dimenzije peleta uslovljene tehničkim ograničenjima sistema:

– Prečnik svakog komada ne sme biti manji od 6 mm, ali ni veći od 10 mm. Ponuda kompanije „Bio Energy Point“ nije prihvaćena jer nije ispoštovana tražena dimenzija, tj. dužina peleta nije bila u skladu sa tehničkom specifikacijom.
Poručuju i da za nabavku peleta nisu morali da sprovode postupak javnih nabavki.
Slobodan Ilić, vlasnik firme “Sole komerc”, kaže za “Blic” da ogrevom snabdeva upravu grada Beograda, „Beogradske elektrane“ i mnoge škole po Srbiji.

– Čvrstim gorivima trgujem 20 godina i po tome sam broj jedan u Beogradu – rekao je Ilić.

Nadlanu / izvor: Blic