Inflacija raste: Evo šta će sve poskupeti do Nove godine!

Do kraja godine građane očekuje poskupljenje hrane, struje i uvozne robe, najavila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije. Novi cenovnici, prema njenoj proceni, mogli bi da povećaju inflaciju za jedan do četiri odsto.

Guvernerka je sve ovo najavila pre nekoliko dana u pismu premijeru Aleksandru Vučiću. Ona mu se obratila jer je inflacija u avgustu bila 1,5 odsto, a NBS je planirala da bude od 2,5 do 5,5.

Ipak, poslednja najava premijera da struja neće poskupeti dok traje grejna sezona, uticaće i na inflaciju koja u tom slučaju neće preći dva odsto.
- Izvršni odbor NBS očekuje povratak inflacije u granice dozvoljenog do kraja 2014. i kretanje u tom okviru tokom 2015. Povratku inflacije u granice cilja doprineće iščezavanje dezinflatornih pritisaka po osnovu cena hrane, očekivana korekcija cena struje i rast cena uvoznih proizvoda - navodi Tabakovićeva u pismu.
Od plate prosečna porodica u Srbiji može da preživi samo 10 dana - pogledajte računicu.

Ivan Nikolić, član Saveta guvernera NBS, objašnjava za Kurir da ova najava znači poskupljenje uvozne robe zbog slabljenja dinara. Kod te robe kurs veoma utiče na cenu. Ipak, on smatra da domaća hrana neće poskupeti, kao i da će rast cena uvozne robe, poput južnog voća, na primer, biti manji jer je slaba tražnja.

- Toga su svesni i trgovci koji se bave uvozom, pa će teret slabljenja dinara preuzeti na sebe i smanjiti marže - procenjuje Nikolić i navodi da se zbog odlaganja poskupljenja struje inflacija neće vratiti u planirane okvire i biće oko dva odsto.
Svaki četvrti Srbin živi na granici siromaštva.

Vladana Hamović, ekonomista, kaže da je izvesno da slabljenje dinara podstiče rast cena uvozne robe, kao što je hrana ili bela tehnika.
- Pravo je vreme da se zapitamo zašto uvozimo pasulj, krompir, beli luk. Sada će ta roba biti skuplja, a da smo bili pametniji, ne bismo je ni uvozili - uverena je ona.

Pogledajte još