Revitalizacija HE „Đerdap 1”: Montaža se ubrzava

Zaposleni u HE „Đerdap 1” preduzeli su veoma opsežne i konkretne mere kako bi agregat broj 5 što pre revitalizovali i pustili u rad pre hladnih dana u zimskom periodu. Time bi, smatra menadžment PD „HE Đerdap”, i zaposleni dali konkretan doprinos prevazilaženju krize u snabdevanju električnom energijom zbog potapanja površinskih kopova u Kostolcu i Kolubari.
Monteri i zaposleni koji su angažovani uspešno nastavljaju poslove na montaži turbinske opreme A 5 – izuzetno kompleksnog zahvata u sklopu revitalizacije naše najveće hidroelektrane.

Tokom juna i jula, radilo se udarnički u dve smene, i subotom i praznicima, a po potrebi i nedeljom. Rezultat toga je završetak montaže i ugradnja radnog kola turbine.

Ovaj vitalni, i po gabaritima jedan od najvećih delova moćne mašine, težak više od 350 tona, montiran je i ispitan, prvo na montažnom bloku u samoj mašinskoj hali. Posle odgovarajućih provera i korekcija, spušten je u svoje ležište, u turbinsku jamu agregata, uz pomoć dve dizalice nosivosti od po 400 tona.

– Ovo je jako kompleksan i odgovoran posao – ističe Ljubiša Jokić, direktor HE „Đerdap 1”.

– I ovo je početak montaže ostalih delova revitalizacionog agregata broj 5. Dalji nastavak montažnih aktivnosti započetih posle toga odvija se punom parom paralelno na tri fronta: na licu mesta u turbinskom prostoru samog agregata, na spoljnom i unutrašnjem montažnom platou u mašinskoj hali, i u remontnoj bazi. Radi se u dve smene radnim danima, i subotom, i praznicima, a po potrebi, radiće se i nedeljom, ukoliko neki planirani zahvati ne budu završeni tokom radnih dana. Cilj je da se održi planirani rok puštanja agregata A 5 u pogon do Nove godine.

Jokić nabraja samo najznačajnije zahvate iz obimnog spiska poslova na kojima se radi i koji slede narednih dana i meseci. Između ostalih, posle isporuka lopatica usmernog aparata, to su poslovi montaže usmernog aparata. A kada stignu i servo motori fabrike „Bratstvo” iz Travnika, u roku od tri meseca ovaj proces će biti okončan.

Kada je reč o elektro-radovima, završeni su sanacioni radovi na statorskom namotaju glavnog generatora i rade se pripreme za merenje otpora izolacije statorskog namotaja. Na rotoru glavnog generatora ispituju se međuzavojne izolacije.

Električari užurbano rade na statoru i rotoru glavnog generatora. Novi stator je montiran, odnosno složen, još u julu. Takođe, uspešno su obavljeni sanacioni radovi i odgovarajuća čišćenja rotora glavnog generatora, i on sada, snabdeven novim polovima, čeka na montažu, čim se okonča montaža turbinske opreme. Za to vreme, stručnjaci Instituta „Mihajlo Pupin” rade na polaganju i povezivanju kablova između centralne komande i kablovskog prostora. Veći deo ovih poslova je već realizovan.

Na ulaznoj građevini, po završetku sanacionih radova na brzom preturbinskom zatvaraču, radnici preduzeća „MIN–Koreh” iz Niša, počeli su pripreme za montažu i sklapanje sekcija. U radnoj bazi na ogromnom strugu montirana je specijalna bušna jedinica koja će omogućiti bušenje rupa većih dimenzija.

Za sada se radovi odvijaju planiranom dinamikom, i ako isporučilac opreme i nosilac projekta „Silovije mašini” održi rok u isporuci novih delova i u sanaciji, odnosno rehabilitaciji, demontiranih i u Rusiju otpremljenih delova turbine za agregat broj 5, revitalizacija ove mašine, treće po redu, biće završena do Nove godine, kada se očekuje isporuka prvih kilovat-sati.

Dobra hidrologija
Želimo da pomognemo „Elektroprivredi Srbije” i činimo napore da što pre pustimo u rad revitalizovani agregat broj 5 kaže Jokić.
On napominje da je hidrologija izuzetno povoljna za rad kladovske elektrane.

R. Čučulanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.