Dirljivo: Đaci Prve gimnazije protestuju zbog penzionisanja omiljenog profesora

Učenici Prve beogradske gimnazije protestovali su u dvorištu škole kako bi pružili podršku razrednom starešini Mihajlu Ćulumu, koji je odlukom rukovodstva škole penzionisan. Posle konsultacija sa direktorom protest je okončan, a učenici su peticiju sa više od 600 potpisa za Ćulumov ostanak u školi odneli u Ministarstvo prosvete.

Ćulumov odlazak izazvao je protest učenika ne samo "njegovog" II-1, već kompletne škole!

- On je legenda ove gimnazije. Upravo nas je on naučio da istrajemo u svemu što radimo. i mi sada želimo da na delu pokažemo da smo spremni da poslušamo savet profesora. Ono što nam je zasmetalo pre svega je način na koji je njegovo penzionisanje sprovedeno - nekako "preko noći", usred školske godine - rekao je za "Blic" Luka Pavlović iz III-3, jedan od okupljenih učenika.

On je potvrdio da će učenici Ministarstvu prosvete odneti peticiju sa 600 potpisa, kojim će zahtevati ostanak Ćuluma u školi.

Ni direktor Aleksandar Andrejević nije zadovoljan zbog penzionisanja Ćuluma, kako sam kaže, "odličnog profesora".

- Tokom leta smo pokušali da nađemo način da ga zadržimo u školi, ali, pošto smo se i pismeno obratili Ministarstvu, dobili smo naredbu da penzionišemo profesora - rekao je Andrejić za "Blic".

"Neka se dogodi šta mora, samo da to ne ostavlja ožiljke na deci"
Profesor Mihajlo Ćulum kaže za "Blic" da je čuo da su se đaci noćas organizovali, a da su im se pridružili i bivši učenici ove škole.
Profesor kaže da je dirnut gestom svojih učenika, ali ih je pozvao da se vrate na časove jer je učenje, kako ističe, njihov posao.

- U svim školama u kojima sam radio, đaci su me voleli i ja sam voleo njih. Šta god bude moralo, neka se dogodi, ali samo molim da to ne ostavlja ožiljke na deci - kaže profesor za "Blic".

Profesor Ćulum predaje u Prvoj beogradskoj gimnaziji od 1995. godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još