Nova "mafija": Kradu dečja kolica po parkovima, pa ih prodaju upola cene

Jelena Babić, majka dvoje dece, ostala je bez kolica u parku kod Hrama Svetog Save. Nju su opljačkali dok se udaljila sa svojim sinom, s kojim se igrala pedesetak metara dalje.

"Dovela sam sina, kao što ga dovodim svakog vikenda u taj park. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će neko ukrasti kolica. Najvrednije stvari uvek nosim sa sobom, ali kolica ostavim, pa se s njim igram. Pošto on trenutno uči da hoda, šetala sam se s njim i udaljila pedesetak metara, ne obraćajući pažnju na njih. Kad sam se posle
desetak minuta vratila sa sinom, kolica nisu bila tu! Pitala sam okolo ljude da li su videli šta se desilo s kolicima, svi su se pravili ludi. Kolica smo platili oko 350 evra. To je lopov najverovatnije znao, iskoristio je moju nesmotrenost i ukrao ih. Kasnije sam saznala da nisam usamljeni slučaj. Slučaj je prijavljen policiji", kaže Jelena.

Druga žrtva, Vesna Blagojević, ostala je bez kolica još jednog prestižnog brenda, u centru Beograda u parku Tašmajdan. Ona je dovezla ćerku u kolicima, a zatim krenula da se s njom igra na mnogobrojnim spravama koje su postavljene u parku.

"Kolica sam pozajmila od rođaka, jer su veoma praktična, a znam i da koštaju oko 300 evra. Čini mi se da se desilo sve za minut. Dok sam se okrenula, više nisu bila tu. Gde li je mogao da pobegne s njima, stvarno mi nije jasno. Sad moram da kupujem nova kolica kako bih nadoknadila štetu, jer čisto sumnjam da će ih naći. Kako mi
je rečeno, lopovi kradu kolica jer mogu da ih preprodaju za stotinak evra, a rizik da budu uhvaćeni je minimalan. Za svoje mete biraju majke koje same dolaze u parkove, znajući da ne smeju da ostave svoju decu samu i da jure lopove. Zato im i uspevaju krađe", navodi Vesna.

Nakon ovih krađa, u vrtićima i igraonicama koje se nalaze u centru grada i oko centralnih parkova, učiteljice upozoravaju roditelje dece da obrate pažnju na dečja kolica, kako bi se krađe predupredile.

Ukoliko ipak ostanete bez njih, krađa obavezno prijaviti nadležnoj policijskoj stanici, jer brojni modeli prelaze zakonsku granicu vrednosti od 15.000 dinara, kolika je donja granica za pokretanje krivičnog postupka protiv lopova.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još