Novinar izboden nožem u redakciji!

TV Klan je objavila da je njihov novinar Miljot Hašimja napadnut nožem na radnom mestu, pošto je napadač ušao u redakciju.

Novinar je prebačen u Hitnu službu i nije u životnoj opasnosti, a napadača je uhapsila policija.

"Pacijent je u Urgentni centar došao sa četiri rane na glavi od napada hladnim oružjem. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i ostaće u Urgentnom centru dok se ne izvrše sva ispitivanja", rekla je za prištinske medije lekarka Nerdživane Haljimi.

Direktor Informativnog programa TV Klan Kosova Gazmend Sulja je medijima izjavio da je nepoznata osoba došla u prostorije televizije i zatražila da se sretne sa Hasimjem. Potom je nožem napala novinara.

Policija Kosova je uhapsila napadača, 22-godišnjeg Sovrana Sulju koji je Hasimju napao nožem u prostorijama TV Klan Kosova, a motiv napada za sada nije poznat.

Napadač je uhvaćen u tržnom centru "Na sunčanom bregu" u Prištinu, gde je i sediste Televizije.

Mediji na Kosovu prenose nezvaničnu informaciju da je Hašimja napadnut zbog toga što je jednom od novinara Klan Kosova osumnjičeni zatražio da skine jedan video-snimak s Jutjuba.

Asocijacija novinara Kosova je oštro osudila napad na radnom mestu novinara TV Klan Kosova i zahtevala od policije da preduzme zakonske mere. "Ovakav napad je napad na slobodu govora", kaže se u saopštenju ANK.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je najoštrije osudila ovaj gnusni čin i hitno zatražila da se počinioci i nalogodavci pronađu i izvedu pred lice pravde.

Premijer Kosova Hašim Tači je taj napad uperen protiv demokratije, ljudskih sloboda i slobode izražavanja.

"Takvi su akti neprihvatljivi i ne mogu se tolerisati jer dovode u pitanje slobodu izražavanja i mišljenja što je jedna od najznačajnijih vrednosti društva i države koju gradimo", izjavio je Tači.

Napad na novinara Hasimju su osudili i predsedništvo Incijative za Kosovo, kao i predstavnici Asocijacije novinara i Društvo novinara Kosova i Metohije.
"Napad na novinara - atak na javnu reč"

Građanska inicijativa "Srpska" najoštrije je danas osudila napad na novinara Miljota Hašimaja televizije Klan Kosova, navodeći da napad na novinara predstavlja najdirektiniji atak na javnu reč.

"Pored ugrožavanja života samog novinara, napad predstavlja najdirektniji atak na javnu reč, napad na slobodu medija i slobodno izražavanje. Manjinske zajednice na Kosovu odlično znaju kako je kad se slobode ograničavaju ili još gore ugrožavaju, kakvi god da su motivi za to", navodi se u saopštenju G.I "Srpska".

Taj kao i niz drugih incidenata koji su se desili u predhodnom periodu na Kosovu, prema mišljenju G.I. "Srpske" su direktna posledica institucionalnog vakuma i neformiranja institucija na Kosovu.

OEBS oštro osudio pokušaj ubistva novinara

Šef misije OEBS na Kosovu Žan-Klod Šlumberže i predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović su oštro osudili pokušaj ubistva novinara kosovske televizije Klan Miljota Hašimja.

Šlumberže je izrazio zaprepašcenje napadom na kosovskog novinara, ocenivši da novinari treba da rade slobodno i bezbedno.

On je podvukao da je današnji napad potpuno neprihvatljiv, te pozvao pravosudni sistem da se pozabavi što brže ovim slučajem i kazni počinioca.

Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i trebalo bi biti smatrano napadom na društvo kao celinu, ističe Mijatović.

Ona je naglasila da mora biti osigurano da pripadnici medija obavljaju bezbedno svoj posao.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još