Izložba "Jugoslovenska arhitektura prošlost koja traje" David Pužado

Still in Belgrade Art, Culture and Club Scene Magazine

U ponedeljak, 3. Novembra u 19h u galerijskom prostoru UK Parobroda, ul. Kapetan Mišina 6a, u Beogradu.

Izložbu je realizovao tim internet magazina “Still in Belgrade” (www.stillinbelgrade.com) u saradnji sa kulturnim centrom UK Parobrod. Posetioci će imati priliku da vide više od 25 fotografija posleratne jugoslovenske arhitekture koje je David Pužado fotografisao u Beogradu. Deo ovog projekta predstavljen je na ovogodišnjem Oktobarskom salonu pod nazivom “Dragulji iz naše prošlosti” i privukao je veliku pažnju posetilaca. Za ovu izložbu video rad je kreirao beogradski umetnik Danilo Stojić.

Serija fotografija prezentuje javne objekte izgrađene u Beogradu u posleratnom periodu za vreme vladavine Tita.

(old_image)

Objekti predstavljaju dragulje moderne jugoslovenske arhitekture čiji su autori istaknute arhitekte tadašnje države. Monumentalni, simetrični, trajni objekti prenose snažan vizuelni uticaj i pokazuju samouverenost i snagu socijalističke republike sa svom simbolikom koja ih je pratila. Nakon raspada SFRJ početkom 90ih njihov simbolički značaj je zauvek nestao. Kako je Vilem Jan Nutelings zapisao „objekti su postali potopljeni u novom dobu, ostali su nerazumljivi mlađim generacijama. Njihova simbolika je izgubljena kako se menjao vizuelni jezik, a signali prigušeni novim pogledima na svet“.

Pužadove fotografije otvaraju pitanja koja su važna za naš nacionalni identitet: Šta se dogodilo sa ovim objektima tokom vremena? Da li su oni deo društvenog konsenzusa? Kako se odnosimo prema kulturnom nasleđu koje nam je Jugoslavija ostavila?

O autoru:

David Pužado (1972, Barselona, Španija) po profesiji je fotograf čija se dominantna interesovanja kreću u oblasti crno-bele fotografije, arhitekture, simetrije, ljudi, i čije radove odlikuje jednostavnost i minimalizam, tišina koju neguje oko slike. Od 2013. organizuje izložbe u beogradskoj kafe-knjižari Meduza, a od 2014. i u džez klubu Čekaonica (u bivšoj zgradi BIGZ-a), gde je do sada organizovao 13 grupnih izložbi na kojima su predstavljena prevashodno nova imena u svetu domaće i inostrane fotografije. Pužado je do sada imao tri samostalne izložbe u Barseloni i tri u Beogradu. Dobitnik je i nekoliko nagrada na međunarodnim fotografskim konkursima. Sada živi i radi u Beogradu.

Linkovi:
stillinbelgrade.com
davidpujado.com

Pogledajte još