Selaković pokušava da udovolji advokatima: Ukinut ekskluzivitet notarima

Selaković je kazao da će sada građani moći da ugovor sastave kod advokata ili nekog pravnika, a zatim odnesu kod notara da taj ugovor zavede, solemnizuje.

Plaćaće se na dva mesta, ali se neće plaćati nikako više nego da odete samo kod notara. Ostavljeno je na izbor gradjanima da li će ići kod advokata, pa kod notara, ili samo kod notara, u svakom slučaju to neće biti skuplje - kazao je ministar.

Selaković je kazao da je on ove izmene zakona predložio advokatima na sastancima, ali da su oni to odbili. Ministar je kazao da je time ispunjen još jedan zahtev advokata koji štrajkuju, odnosno rešen je problem poreza i ekskluziviteta notara, što dokazuje da je štrajk advokata ispolitizovan.

Selaković je kazao da je predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Djordjević, uključen u odbranu grupe koja je uhapšena zajedno sa vlasnikom Delta holdinga Miroslavom Miškovićem, a da je Advokatska komora Vojvodine tražila njegovu smenu (Selakovićevu) 19 dana pre nego što je organizovan štrajk avokata.

Selaković je kazao da je predloženo i da javni beležnici plaćaju porez državi koji iznosi 30 odsto nagrade notara za obavljeni pravni posao.

Ministar je danas prisustvovao sednici Komisije za sprovodjenje Nacionalne strategije reforme pravosudja za period 2013-2018. godine koji je usvojio kvartalni izveštaj Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog veća tužilaca, Ministarstva pravde, Pravosudne akademije i Komore izvršitelja i Agencije za borbu protiv korupcije.

Zbog štrajka svoj kvartalni izveštaj nije podnela Advokatska komora Srbije, a to nisu učinile ni Javnobeležnička komora i Pravni fakultet.

U izveštaju Republičkog javnog tužilaštva navodi se da je od početka korišćenja novog Krivičnog zakonika i uvodjenja institucije Sporazuma o priznavanju krivice taj sporazum potpisalo 2.037 osoba i da su time rasterećeni sudovi, ali da od počcetka štrajka advokata ti sporazumi ne mogu da se zaključe jer zakon
propisuje njihovo prisustvo.

Predstavnik Visokog saveta sudstva Miroljub Tomić naveo je da je još ostalo da VS S predloži kandidate za tri suda koji nemaju predsednike, a to su Viši sud u Vranju, Viši sud u Prokuplju i Osnovni sud u Prokuplju.

Predstavnik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kazao je da su tom sudu potrebni stručnjaci u poznavanju evropskog prava i da bi bilo poželjno da zaposle takve osobe.

Pravosudna akademija navela je da je konkurs za upis novih polaznika kasnio i da je raspisan 8. oktobra, a da će upis novih 20 polaznika biti obavljen 1. decembra.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.