OSOBE SA INVALIDITETOM MENJAJU SVE(S)T - Narodni muzej za sve građane

Narodni muzej Srbije je najstarija muzejska ustanova u Srbiji, osnovana 1844. godine. Nalazi se u centralnom jezgru Beograda na prostoru između Trga Republike i ulica Čika Ljubine, Vasine i Laze Pačua.

Foto: CMC
Foto: CMC

Od 2021. godine je ulaz u zgradu Narodnog muzeja potpuno pristupačan osobama sa invaliditetom koje se kreću pomoću invalidskih kolica. Ulaz u Narodni muzej za osobe sa invaliditetom je iz ulice Vase Čarapića, na glavnom ulazu za posetioce, gde se postavlja rampa koja omogućava nesmetan ulaz u objekat osobama sa invaliditetom koje se kreću pomoću kolica. Na vratima se nalazi i nalepnica sa brojem telefona osoblja, koje će na Vaš poziv odmah izaći, postaviti rampu i pomoći oko ulaska u zgradu.
Osim toga, i unutrašnjost muzeja je potpuno opremljena tako da bude pristupačna osobama sa invaliditetom. Nakon ulaska u muzej pristupa se platformi kojom se osobama u kolicima omogućava dolazak do prvog nivoa, odnosno do prizemlja muzeja. Prostor u prizemlju je dovoljno komforan da omogućava nesmetano kretanje osobama koje koriste invalidska kolica. Tu se nalazi i toalet koji je potpuno prilagođen njima, a lako su im dostupni i biletarnica, prodavnica i garderoba.

Foto: CMC
Foto: CMC

Pristup prvom i drugom spratu omogućen im je pomoću lifta. Službenici muzeja su uvek na raspolaganju da pomognu svakome da dođe do lifta. Sve sale izložbenog prostora su veoma prostrane, sa širokim prolazima između eksponata, te je kretanje osoba u kolicima jednostavno. U izložbenom prostoru se nalaze i telefoni za SOS poziv. Ulaz za osobe sa invaliditetom uz pratioca su besplatne.

Foto: CMC

Na Međunarodni dan ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije – NOOIS, u Narodnom muzeju su ugostili ambasadorku NR Kine Čen Bo.

Foto: CMC
Foto: CMC

Ministar Nikola Selaković, koji je prisustvovao događaju, govoreći o jednakim šansama, istakao je da se sve države svakodnevno bore da spreče različite oblike diskriminacije i polarizacije u društvu. Ministar je podsetio da je Beograd prvi grad u Evropi koji je postavio semafore za slepe u svim svojim gradskim opštinama, kao i da u gradu danas postoje taktilne staze koje građanima olakšavaju da se brže i sigurnije kreću.

- Osobe sa invaliditetom, koje su naši članovi porodica, prijatelji, komšije moraju da budu u našem fokusu svakog dana - naglasio je Selaković i dodao da svi zajedno, i država i celo društvo moraju da grade, kako i glasi kampanja koju sprovodi Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva - Srbiju bez barijera.

Ministar se posebno zahvalio ambasadorki Čen Bo, kojoj je ovom prilikom uručio i zahvalnicu, te naveo da ona predstavlja zemlju koja sa Srbijom deli čelično prijateljstvo i koja nesebično kroz svoje donacije pomaže i podržava ministarstvo u unapređenju uslova života dece, mladih, kao i osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

Kako bismo kontinuirano, do kraja 2022. godine ispratili aktuelna dešavanja vezana za ispunjenje uslova osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji i obaveštavali javnost o tome i drugim temama vezanim za osobe sa invaliditetom koje su nekada menjale, ali i danas menjaju i svet i svest, u realizaciji istoimenog projekta pomoglo nam je Ministarstvo kulture i informisanja.

Foto: CMC

Autor: CMC
Foto: CMC

Pogledajte još