Limun prskan godinama, kora nije za ishranu!

Već nekoliko godina svaki uvezeni limun iz nekoliko zemalja je prskan istom supstancom, a prodavci su dužni da vidljivo istaknu da kora nije sigurna za upotrebu u ishrani, što u većini prodavnica nije slučaj.
Sporni pesticid je dozvoljen za korišćenje, a prska se kora da se na njoj ne bi razvilo nešto i da bi ostala duže svežija. On se uglavnom zadržava u kori. Ovo nije ništa novo i odavno se limun, mandarine i pomorandže prskaju ovim pesticidom. On nije u grupi jako otrovnih supstanci, niti će se desiti nešto akutno ako ga unesete - kaže Vesna Pantić Palibrk, načelnica Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, napominjući da učestala upotreba povećava rizik od kancera.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je sve pod kontrolom i da se redovno vrše analize uvezenog voća, međutim građani su revoltirani činjenicom da retko ko zna da je kora limuna toksična. Preporuka je da se kore limuna, pomorandže i mandarine ne koriste za kolače i u jelima, kao i da se peru ruke nakon što se limun iscedi.
Izvor: 24sata

Pogledajte još