Velika iluzija: Tito i 24 miliona metara filmske trake

Snimanje filma Predsednik Republike, Vanga, 8-1

Projekat je posvećen velikoj strasti Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika - filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima. Okosnicu projekta čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine, a autori su Marija Đorgović, kustoskinja MIJ i Momo Cvijović, muzejski savetnik MIJ.

Kompletan ambijent, kao i prikazivanje izložbe u večernjim časovima, stvaraju utisak odlaska u bioskop, što je koncept zabave koji polako izumire i odlazi u istoriju. Na ovaj način aktuelizuje se sadašnji trenutak, a posetioci podsećaju na činjenicu da je muzej mesto gde se ta istorija čuva i interpretira.

(old_image)
Otvaranje filmskog festivala u Puli, 26

Velika iluzija paralelno prati dva nivoa ’realnosti’: sa jedne strane projekat sledi impresivnu listu gledanih filmova, dok sa druge pruža uvid u snimanje dokumentarnog filma Tito – Zapisi filmskog snimatelja.

Na izložbi se interpretira muzejska i arhivska građa, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i fotografija, posetioci će videti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito iz dana u dan prepuštao omiljenoj aktivnosti.

(old_image)
Projekcija filma Sutjeska, Tjentiste, 3

U okviru filmskog programa u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije biće emitovano 40 filmova u sedam selekcija (Filmovi koje nije voleo, Filmovi odlikovanih režisera, Na krilima avanture, Noć posle teškog dana, Ka nepoznatim svetovima, Tito i film i Evropa u plamenu), dok je odabir gosta selektora, hrvatskog reditelja Rajka Grlića, specijalna osma selekcija.

Velika iluzija je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. Čoveku koji gleda u proseku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama - pokretnim i nepokretnim. O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine dvadesetog veka – Simon Sinjore, Iv Montanom, Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Orsonom Velsom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom. O državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, o kojima zna da kaže i „prosto čovjeku pamet stane“, ali koji zna i da njima propagira, prodaje, da mu služe u edukativne svrhe, ali i kao dobra priprema kad putuje i kad mu neko dolazi u posetu.

Materijal koji je korišćen u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima i Dunav filmu.

(old_image)
Snimanje filma Predsednik Republike, Vanga, 23

Pogledajte još