Darko Novaković: Ćirilica – arhitektura pisma

10 - 22. novembar 2014.

Darko Novaković, slikar i grafičar, već tri decenije bavi se primenjivanjem ćiriličnog pisma u praksi. Urednik je časopisa za savremenu svetsku književnost „Pismo“, kao i časopisa „Ruski almanah“ i „Mostovi“.

Na postavci u Grafičkom kolektivu, prikazaće mogućnost upotrebe ćirilice i inicijalnih pisama, prevashodno u grafičkom dizajnu. Izložba se sastoji iz nekoliko segmenata.

Jedan deo čine 12 ćiriličnih pisama (mala i velika slova, znakovi interpunkcije i brojevi). Primena tih pisana ilustrovana je odlomcima iz tekstova Duška Radovića, Arčibalda Rajsa, Embrouza Birsa, Borisava Radovića, Radjarda Kiplinga, Miroslava Antića... Drugi deo izložbe predstavlja deset inicijalnih, verzalnih slova. Segment ove postavke oživljen je modelima ćiriličnih slova, magnetima, bukmarkerima, majicama i kačketima sa aplikacijama, kao i štampani tekstil sa ćirilicnim motivima, što ukazuje da nema ograničenja u primeni ćiriličnog pisma.

Darko Novaković završio je 1974. Akademiju za primenjenu umetnost, klasa prof. Miloša Ćirića. Likovno i grafički je uređivao dnevne listove i časopise u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrada „Zaharije Orfelin“ Književne omladine Novog Sada i plakete ULUPUDS-a. Član je ULUPUDS-a i društva „Kultura ćirilice“.

Pogledajte još