Da li je i koliko je ORALNI SEKS bezbedan?

Većina muškaraca je sigurna da će se od polnih bolesti zaštititi korišćenjem kondoma, pa su uvereni da se oralnim seksom ne mogu zaraziti. I iako je korišćenje kondoma i dalje obavezno, nažalost još uvek postoji mogućnost i da se samo praktkovanjem oralnog seksa sa svojom lepšom polovinom zarazite nekom od polno prenosivih bolesti.

HIV

Bez obzira na to što se virus HIV-a brže prenosi nezaštićenim vaginalnim ili analnim nego oralnim seksom, svejedno se i kod njega trebate zaštititi, pogotovo ukoliko je reč o partnerki sa kojom niste dovoljno dugo. Iako je muškarcima to omraženo, ipak bi se i kod oralnog seksa trebalo zaštititi kondomom. Naime, u slučaju nezaštićenog izvođenja oralnog seksa izvrgnuti ste povećanoj opasnosti od zaraze virusom HIV-a. Presudna može čak i najmanja ranica u ustima. Pri tome se većoj opasnosti izvrgava osoba koja izvodi felatio ili kunilungus, dok je za onoga koji prima oralni seks ta opasnost dosta manja, ali još uvek prisutna. Stoga promislite, ukoliko ste sa devojkom koju ste tek upoznali – isplati li se rizikovati pa koliko god šanse bile male?

HERPES
Iako genitalni herpes i herpes usta uzrokuju različite vrste virusa (HSV1 prouzrokuje genitalni, a HSV2 onaj u ustima), oni se međusobno mogu mešati i prenositi, pa se tako herpes može dobiti i praktikovanjem oralnog seksa. Problem kod herpesa je taj što je prenosiv i kada se simptomi ne vide. Nažalost u ovom slučaju čak ni kondomi ne pružaju 100%-u zaštitu jer se virus može preneti sa kože na kožu.

GONOREJA

Poslednjih se godina po medijima širom sveta, često pojavljivala vest o tinejdžerima sa upalom grla kao posledicom zaraženosti gonorejom. Broj upala grla, kao posledica oralnog seksa, veći je kod devojaka nego kod muškaraca zbog toga što je (u slučaju muškaraca) teže dopreti jezikom do inficiranog mesta – najčešće duboko u unutrašnjosti vagine na vratu maternice. Problem u ovom slučaju je što je lečenje takve upale grla veoma teško i naporno.

HEPATITIS

Nema pouzdanih podataka o mogućem prenošenju hepatitisa B oralnim seksom, ali se zato hepatitis A definitivno prenosi takozvanim anilingusom, odnosno oralnim nadraživanjem anusa. Oba ova hepatitisa izlečiva su inekcijama.
Izvor: menshealth.rs/kurir

Pogledajte još