Znate li zašto postoji HIMEN i čemu zapravo služi?

Odgovor na ovo pitanje je veoma težak, jer himen još uvek zbunjuje evolutivne biologe.

Nekoliko činjenica na početku: Himen je tanka membrana, obično u obliku polumeseca, koja se prostire preko dela ili preko celog vaginalnog otvora. Osim kod žena, afričke slonice imaju himen, a prema istraživanjima imaju i druge ženke sisara od pacova do kitova.

Kod slonova, himen puca jedino kada se ženka porodi. Kod ljudi, ipak, himen se može pokidati usled snažnog fizičkog vežbanja, ali je najčešće blisko povezano sa pucanjem prilikom prvog seksualnog odnosa. Samim tim, prema tumačenjima nekih kultura, netaknuti himen predstavlja garanciju nevinosti.

Jedna evolutivna teorija smatra da se himen pojavio kao željena osobina, usled zajedničke društvene preferencije prema nevinim ženama. Međutim, objašnjenje ne uspeva da objasni otkud onda to kod drugih vrsta.

Umesto toga, neki naučnici spekulišu da himen pomaže da se bakterije drže dalje od vagine. Takva preventiva infekcija mogla je dati himenom opremljenim ženkama životinja preživljavajuću i reproduktivnu prednost. Međutim, ostaje na naučnom žiriju da donese konačnu odluku.
Izvor: National Geographic/kurir

Pogledajte još