PREŽIVITE MINUSE: 5 saveta za hodanje po ledu

Povrede od pada na ledu mogu uključivati sve - od bolova u leđima, raznih lomova, do potresa mozga, a posledice pada posebno su opasne za starije osobe koje imaju krhke kosti.

Kako biste savladali veštinu hodanja po ledu i izbegli ozbiljne posledice, najbolje je da se pridržavate sledećih 5 pravila:


1. Oslobodite ruke

Dok hodate nemojte držati ruke u džepovima, ni nositi teške kese. Tako ćete moći da se dočekate na ruke i sprečite ozbiljnije posledice.

2. Hodajte malo širim korakom

Kako biste bili stabilniji, poželjno je da hodate malo širim korakom. Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana, smanjićete mogućnost pada.

3. Probajte trik sa isečenim čarapama

Za pažljivi i laganiji hod možete koristiti metodu naših baka i deka - na obuću navucite pamučne čarape kojima ste isekli prste. Tako se prilikom hoda prednji deo fiksira na podlogu i sprečavate pad. Ako mislite da ćete izgledati smešno, ne brinite - na primer, traka od crne čarape preko crnih čizmica neće biti jako vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštitićete se od nezgodnog pada.

4. Hodajte nagnuti ka napred

Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja bilo bi dobro da telo malo nagnete unapred. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj način spretnije hodamo po ledu.

5. Izbegavajte sportsku obuću i onu sa ravnim đonom

Prilikom izlaska na led treba imati na umu da sportska obuća i čizme sa potpuno ravnom podlogom nisu idealan izbor. Grublji đon sa šarom se manje kliza, a ukoliko upotrebite i prethodno navedene savete, balansiranje po klizavoj ulici biće mnogo lakše.

Nadlanu / izvor: zadovoljna.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.