Kažite zbogom bolu: Vežbe za ljubitelje visokih potpetica

Obuća sa visokim potpeticama nije samo modni trend, već ona predstavlja i način podizanja samopouzdanja, kao i iskazivanja seksepila, jer noge u visokim potpeticama uvek izgledaju duže i ženstvenije.

Međutim, dokazano je da visoke potpetice utiču negativno na zglobove i kolena, jer se mišići nalaze u skraćenom položaju i to dovodi do bolova u pomenutim delovima tela. Kako bi se bolovi smanjili, potrebno je jačati listove i zadnju ložu. Razlog zbog kojeg se javljaju bolovi je što većina žena ne drži kičmu pravo, dok hodaju u visokim potpeticama, pa je održavanje ravnoteže veoma otežano.

Iako su svesni problema, skoro sve žene se ne odriču omiljenih cipela. Ako ste jedna od njih, izdvajamo vam nekoliko vežbi kako biste ojačale mišiće.

PAS VEŽBA

Počnite tako što ćete se osloniti rukama na pod, a zadnjicu podići dok ne osetite da su ruke i noge zategnute. Potom ćete naizmenično pomerati stopala gore-dole, trudeći se da peta dotakne pod. Ponovite vežbu 10 puta za svako stopalo.

ISTEZANJE

Počnite tako što ćete se licem okrenuti ka zidu. Ruke stavite na zid u širini ramena. Oba stopala treba da stoje čvrsto na zemlji. Počnite desnim stopalom, povlačeći nogu unapred, kao kada se pravi iskorak, dok ne osetite da vas mišići na levoj nozi zatežu. Zadržite dve sekunde, a potom promenite nogu. Uradite osam ovakvih ponavljanja.

KOTRLJANJE TELA

Oslonite se rukama na pod i podignite zadnjicu nekoliko centimerala od poda. Ispod nogu stavite sunđerasti valjak, a levu nogu prebacite preko desne. Polako kotrljajte valjak napred-nazad. Ukoliko vas mišići baš mnogo zatežu napravite kratku pauzu. Dovoljno je vežba traje 3-4 minuta za svaku nogu.

KOTRLJANJE STOPALA

Iskoristite neku malu tvrdu lopticu, kao što je loptica za tenis ili golf. Oslonite se na zid, a potom stanite na lopticu i kotrljajte je po stopalu fokusirajući se najviše na tabane. Pritisak težine tela kontrolišite oslanjanjem na zid. Neka vežba traje oko minut za svako stopalo.

Izvor: Savršena.com.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.