Putin najavio novo oružje: Izgleda kao da je stiglo iz filma naučne fantastike

Putin je rekao da plan za modernizaciju vojske treba da bude realističan i da se zasniva na sposobnosti privrede.

"Nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u skupu trku u naoružanju, Rusija nikome ne preti i sva sporna pitanja teži da reši za pregovaračkim stolom. Tako ćemo postupati i ubuduće, pridružavaćemo se upravo te politike", rekao je Putin na sednici Vojno-industrijske komisije.

"Vidimo kako druge države otvoreno iznose geopolitičke pretenzije, ne prezajući ni od otvorenog mešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih država, pritom aktivno jačajući i modernizujući svoje vojne arsenale", kazao je šef ruske države.

Prema Putinovim rečima, u takvim uslovima Rusija je dužna da osigura pouzdanu i garantovanu zaštitu svog suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nacionalnih interesa.

On je dodao da "mnoge ili neke države sprovode drugačiju politiku - politiku nasilnog pritiska", i to "uz pratnju priča o međunarodnom pravu i želji da se problemi rešavaju uz pomoć pregovora".

Putin je citirao nekadašnjeg nemačkog kancelara Ota fon Bizmarka (1871-1890) da su "važni potencijali a ne namere".

"Vidimo da potencijali rastu", kazao je on, dodajući da su izdvajanja Rusije i SAD i drugih zemalja za vojne potrebe "neuporedive".

RIA agencija navodi da su vojni rashodi zemalja NATO 2013. godine iznosili bilion dolara (od čega na SAD otpada skoro 600 milijardi), dok je ruski vojni budžet 68 milijardi dolara sa planiranim rastom do 98 milijardi do 2016. godine.

"Mi možemo i moramo da odgovorimo na taj izazov, pritom se ne uvlačeći u skupu trku u naoružanju", rekao je Putin, dodajući da akcenat treba da bude na visokim tehnologijama.

"I dalje ćemo jačati naše oružane snage i vojnu organizaciju u celosti, činiti sve što je neophodno da bi naše Oružane snage bile moderne, mobilne i dobro opremljene, sposobne da izvršavaju glavni zadatak - neutralizovanje rizika i političkih pretnji, potencijalne bezbednosne pretnje našoj zemlji", kazao je ruski predsednik.

Putin je dodao da državni program naoružavanja do 2025. godine treba da uvaži makroekonomske pokazatelje i novu vojnu doktrinu usvojenu krajem prošle godine, u kojoj su navedene vojne pretnje bezbednosti Rusije.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još