OSVETNICA: Baka od 68 godina uzela pušku i brani svoju zemlju

Baka iz Ukrajine stara 68 godina nazvana je “Osvetnica” (The Punisher) nakon što je završila okrutni vojni trening sa kadetima koji su čak po četiri decenije mlađi od nje. Reportaža snimljena u vojnom kampu prikazuje Ekaterinu Bilik kako se valja po poljima prekrivenim snegom, poskakuje i ispaljuje rafale zajedno sa mladićima.

Ekaterina se, naime, priprema da zauzme ulogu u žestokoj borbi koja razara istočnu Ukrajinu. Odlučila je da se pridruži vojsci nakon što je videla stravične scene pokolja u kojem se separatisti koje podupiru Rusi nasilno sukobljavaju sa proukrajinskim borcima. Ova majka troje dece i baka petoro unuka dolazi iz grada Zidaeva na zapadu Ukrajine.

– Ceo svoj život sam ovde bila i preživeli smo okupaciju nacista i Sovjete, i verujem da je ovo za što se zalažem ispravno i da više nikad nećemo biti okupirani. Odlučila sam da se prijavim u kamp jer želim da dam primer mladim ljudima – bez obzira na to koliko ste stari, možete nešto učiniti - istakla je ona.

Portparol vojske Natalija Išenko potvrdila je kako je baka sudelovala u svim treninzima kao i ostali regruti, koji su bili po 40 godina mlađi od nje, da je prošla sve testove i da se služila sa puškom gotovo precizno kao i ostali. Nakon što je prošla trening baka Ekaterina je rekla kako je sada spremna za prvu liniju odbrane.

Lokalna web-stranica Tengrinews obavestila je javnost kako su joj njene kolege dale nadimak “Osvetnica” zbog načina na koji je govorila šta će sve učiniti proruskim separatistima.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.