RIK odobrio da 111 stranih posmatrača prati izbore

BEOGRAD, 13. januara 2007. (Beta) - Republička izborna komisija (RIK) odobrila je danas da 111 stranih posmatrača prati rad organa za sprovođenje izbora 21. januara u Srbiji.

Izbore će kontolisati i 3.792 posmatrača Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) iz Beograda.

Sprovođenje parlamentarnih izbora u Srbiji 21. januara pratiće 24 posmatrača iz Ambasade SAD u Srbiji, 19 iz Rusije, deset iz Ambasade Velike Britanije, i dva posmatrača iz Ambasade Slovačke.

Rad organa za sprovođenje izbora pratiće 36 posmatrača Posmatračke misije EU u Beogradu.

Glasanje u ambasadi Srbije u Vašingtonu, SAD, pratiće posmatrač Nacionalnog demokratskog instituta.

Nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava imaće 13, makedonska Građanska asocijacija "EDUCATION Plus" četiri, a Odbor glasača Ukrajine tri posmatrača.

Posmatrači CeSID-a pratiće rad radnih tela RIK-a i biračkih odbora u više od 160 opština, a od njihova 3.792 posmatrača, 98 će biti na Kosovu i Metohiji.

RIK je ranije odobrio da rad organa za sprovođenje izbora u Srbiji prati oko 50 posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i OEBS-a.

Četiri posmatrača OEBS-a neposredno će pratiti rad RIK-a, a rad organa za sprovođenje izbora pratiće 22 posmatrača OEBS-a i 26 posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

RIK je ranije ovlastio četiri člana CeSID-a za praćenje njenog rada tokom izbora, kao i posmatračima Romskog centra za strategiju, razvoj i demokratiju da prate izbore na teritoriji opštine Lazarevac.

RIK, radno telo i birački odbori dužni su da posmatračima omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje, a u zapisnicima o svom radu konstatovaće njihovo prisustvo.

lji/šm

Pogledajte još